Felhagy a politizálással a PSD egyik vén rókája

Lemond képviselői mandátumáról, és a Szociáldemokrata Pártból is kilép Miron Mitrea. A pártvezetésből évekkel ezelőtt kiszorult, most börtönbe kerülhet.
Hirdetés

A PSD Ügyvezető Bizottságának vasárnapi ülésén jelentette be Miron Mitrea, hogy lemond képviselői mandátumáról, sőt párttagságáról is. 

Miron Mitreát 1996 óta választják vissza hol képviselővé, hol szenátorrá Vrancea megyében, és tíz évvel ezelőtt a párt egyik erős embere volt. Adrian Năstase akkori pártelnök és kormányfő vaskeze volt, Năstase kormányában a szállításügyi tárcát vezette.

Aki nem szavaz, repül?

A párt Ügyvezető Bizottsága tegnap szavazott arról, hogy a PSD kormányon maradjon, illetve az új kormány összetételéről. A Mediafax tudósítása szerint a kormányon maradást mindenki megszavazta, kivéve Miron Mitreát, ő egyedül tartózkodott.
 
Lemondásának bejelentésekor viszont konkrét okot nem említett, csak azt, hogy nem akar cirkuszt csinálni. Mindössze annyit mondott: „A belépés a politikába és a távozás onnan személyes ügy. Eldöntöttem, hogy visszavonulok a politikától, és így természetesen nem maradhatok párttag vagy honatya”. Lemondása képviselői mandátumáról a következő ülésszaktól lép érvénybe – tette hozzá.
 
Azokat a honatyákat, akik hétfőn nem szavazzák meg az új Ponta-kormányt, ki fogják rúgni a PSD-ből – jelentette be a vezetőbizottsági ülés után Victor Ponta pártelnök. Ponta hozzátette, ebben nincs semmi új, sőt természetes a lépés, hisz a kormány bizalmi szavazásán mutatkozik meg a honatyák szolidaritása.

Macska-egér játék a mentelmi joggal

Miron Mitreát két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte három hónapja a legfelső bíróság kenőpénz elfogadásáért. Maga az ügy legalább tíz éves: Mitrea még miniszterként 520 ezer lej értékben fogadott el építkezési munkálatokat (az édesanyja lakását újították fel) Irina Paula Jianutól, hogy a hölgy megtarthassa helyettes, majd vezetői tisztségét az Országos Építkezésfelügyeletnél. Jianut öt hónap letöltendőre ítélték.
 
A DNA 2008 augusztusában kérte Mitrea mentelmi jogának megvonását, hogy büntetőeljárást indíthasson ellene. A parlament ezt nem szavazta meg, ezért szeptembertől Miron Mitrea lemondott a mandátumáról. Év végén viszont újból indult szenátori mandátumért, meg is kapta, majd 2012-ben képviselővé választották. 
 
2009 márciusában emeltek ellene vádat, de a legfelső bíróság eljárási hibákra hivatkozva visszaküldte az ügyiratot a DNA-hoz. Az ügy tárgyalása végül 2013 októberében indult, és 2014 októberében született meg az ítélet: Mitrea két év letöltendőt kapott.
 
Vagyis most még együtt karácsonyozhat a családjával, de a jövő januári parlamenti ülésszaktól kezdve már nem védi a mentelmi jog, a rendőrség pedig le kell, hogy tartóztassa.

Hirdetés