START: Európa kulturális fővárosa 2021

Eldördült a startpisztoly. Indulhat a korrekt, átlátható verseny.
Hirdetés

A kulturális minisztérium tegnapi sajtótájékoztatóján Hegedüs Csilla miniszterasszony ünnepélyes keretek között meghirdette az Európa kulturális fővárosa 2021 nevű szabadfogású birkózóversenyt. Ez azt jelenti, hogy azok a hazai városok, amelyek szeretnék elnyerni a kultfővárosi címet (és a vele járó támogatásokat, fényt, rangot, figyelmet, miegyebet), beállhatnak a ringbe, és küzdhetnek keményen, mert a végén csak egy maradhat talpon.

Hegedüs Csilla elmondta, hogy

„a kultúra nem pénznyelő zsák,

hanem olyan erőforrás, amely ösztönzően hat a helyi és regionális fejlődésre, munkahelyeket teremt és olyan európai színvonalat hoz létre, amely minden tekintetben jobbá teszi az ország valamennyi polgárának mindennapjait.” 

A miniszterasszony azt is hangsúlyozta, hogy „a szaktárca korrekt, átlátható és minden tekintetben tisztességes versenyt szervez, amelyben nem kivételez egyetlen várossal sem.” Ez mindenképpen jó hír. De ha mégis előfordul valami gikszer, nyugodtan fel lehet hívni a DNA-t. Megoldják.

Az illetékesek bemutatták a verseny ütemtervét is. Ezek szerint a ringbe szálló városoknak 10 hónap alatt kell elkészíteniük a benevezéshez szükséges iratcsomót. A leadási határidő 2015. október 10. A versenyzők természetesen nem járhatnak el a saját fejük szerint. Ennek érdekében a minisztárium 2015. február 16-án fejtágítót tart majd, ahol elmondják, mit és hogyan kell csinálni, hogy jó legyen, és azt is, hogy milyen alapon döntik majd el, ki lesz a nyerő. Továbbá bárki versenyző bármit kérdezhet az illetékesektől, a know how-ra vonatkozóan.

Hirdetés

Aztán lesz előválogatás meg válogatás, mint bármely kieséses versenyen, és végül 2016 vége felé győztest hirdetnek. De figyelem, az Európai Parlament, az Európai Tanács és a Régiók Tanácsa által nevesített, és a Kulturális Minisztérium által kijelölt szakemberekből álló bizottság ezt követően is rajta tartja a szemét a nyertes városon.

És akkor, hajrá, poliszok: nyerjen a jobbik!

Hirdetés