A rock’n’roll egy állat

Azok a „boldog szép napok". Amikor a kommunista hatalom alakította a rockzenét.
Hirdetés

Újabb kommunista múltidéző szeánszra gyűlt össze a nép – többnyire Y generációsok – a The Soviet nevű kultúrintézményben. És, talán a témának, talán a kocsmának, de inkább mindkettőnek köszönhetően, jó sokan.

A téma: Rockzene a magyar kommunizmusban. Bokros csomag, ez tény. Kíváncsian vártuk, mennyi fér egy átlagos időtartamú előadás idejébe.

Körülbelül 15 perc türelmi idő után (ez az a bizonyos alternatív akadémiai negyed óra) felbődült a magyar rock. Egy Hobo Blues Band nóta szólt: A rock and roll mindenkié. Kicsit furcsa volt, hogy a kommunista korszak zenéire egy 2009-es dal szárnyain röppenünk vissza, ám az előadó, Fodor János történész felvilágosított: a dal kicsit arról szól, hogy ilyen volt a rockzene Kádárék idején, és emilyen lett a rendszerváltás után.

A posztkommunista hobó blúz után következett a téma aczéli-aczélos meghatározása: a 3T. Vagyis Támogatott, Tűrt, Tiltott. Bővebben: a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben háromfajta könnyűzenei előadó létezett, ami a kommunista hatalom általi engedélyezést illeti. A támogatott kategóriába tartoztak azok a zenekarok, előadók, akik, úgymond, befeküdtek a rendszernek. Simán és csont nélkül. A történész ezt a kategóriát egy filmes betétdallal illusztrálta, de nemigen mondott konkrét neveket.

Fodor szerint azok a zenekarok, előadók, akik ugyan bejáratosak voltak a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat stúdióiba, vagyis megjelenhettek bakeliten, meg mehettek külföldre, a tűrt kategóriába tartoztak. De inkább támogatottak voltak. Mert ugyan őket is fingatták, meg cenzúrázták, de simán karriert csináltak a zenéjükből, regionálisan bár. És jött az Illés-Omega-Metró szentháromság, és egy Omega nóta: a Gammapolis.

Ugyancsak a tűrt kategóriába sorolta a történész az 1980-as, történelmi mérföldkőnek számító Fekete bárányok koncert résztvevőit. Itt már inkább egyetértünk Fodorral. A nevek: Beatrice, Hobo Blues Band, P. Mobil. Az előadó ugyan nem említette, de a Bizottság zenekar is fellépett ezen a koncerten. Az említett blues- és kemény rock- és underground bandák valóban két kézzel rángatták a hatalom bajuszát, és meg is kapták érte az időnkénti piros lapot. Viszont bakelitből nekik is kijutott. Még a leginkább rendszerfikázó Beatricének is. (Igaz, hét évvel azután, hogy az eredeti fekete bárány felállás 1981-ben feloszlott.)

A tiltott kategóriát az előadó mindössze egy zenekarral illusztrálta. A szegedi Come on Punk group tagjai valóban mindent megtettek azért, hogy kiverjék az aczéli biztosítékokat. Felemelő pillanatot ért meg a The Soviet és közönsége, amikor felzúgott a vérbeli punkbanda Erdős Péter, kurva anyád! című himnusza.

Hát, nagyjából ennyi. Kevés. Csak a felszínt karcolta meg kicsit Fodor János. Viszont ígéri, folytatja a sort, valamikor jövő év elején.

Ja, egy megjegyzésünk azért volna. Ha már projektort használ az előadó, és zenével illusztrál, nem ártana videoklipeket vagy koncertfelvételeket mutatni, a youtube-korszakban, 2014 vége felé.

Hirdetés