Allergiások, most rátok gondolt a közigazgatás

Holnaptól minden élelmiszer árucímkéjén fel kell tüntetni, tartalmaz-e allergéneket. Akárcsak az éttermek étlapján.
Hirdetés

December 13-tól kötelező feltüntetni minden élelmiszer árucímkéjén és az éttermek étlapjain, hogy az adott ételek tartalmaznak-e allergén összetevőt. 2016-tól kötelező lesz feltüntetni az élelmiszerek, fogások tápértékét is.

Helytelen címkékért ezer és tízezer lej közötti, helytelen kereskedelmi gyakorlatért pedig ötezer és ötvenezer lej közötti bírságot lehet kiszabni – tájékoztatta a Mediafaxot az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke. Helytelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül például az, ha ezeket az információkat szándékosan rejtik el – mondta Marius Dunca. Meg is tilthatják egyes termékek forgalmazását, amíg nem látják el őket a kért információkkal.
 
Az allergén összetevőket úgy kell megjeleníteni a csomagoláson vagy címkén, hogy jól láthatóan elkülönüljenek a többi összetevőtől. KÖtelező módon fel kell tüntetni a származási országot a disznóhús, bárányhús, kecske- és csirkehús, valamint a méz, gyümölcsök, zöldségek és halak esetében. Eddig csak a marhahúsnál és abból készült felvágottnál kellett feltüntetni a származási országot.
 
Ha nem kávéról és teáról van szó, fel kell tüntetni külön a koffeint is, amennyiben az illető termék tartalmazza, ráadásul azzal a megjegyzéssel, hogy gyerekeknek és várandós nőknek nem ajánlott.
 

Hirdetés