Johannis és a PNL a legnépszerűbb

Nem csupán a megválasztott elnök ugrott a bizalmi lista élére, de pártját is maga után húzta.
Hirdetés

Valósággal felrobbantotta a romániai belpolitikai éltetet Klaus Johannis győzelme a novemberi államfőválasztáson. Az INSCOP közvélemény-kutató által végzett decemberi felmérés szerint egyrészt Johannisban bíznak a leginkább a romániai választópolgárok, másrészt pedig az őt indító Nemzeti Liberális Párt (PNL) – Demokrata-Liberális Párt (PDL) tandem is az első helyre került a választói pártpreferenciában.
 

Az Adevărul napilap megrendelésére készült, kedden nyilvánosságra hozott felmérés szerint Johannis letaszította a trónról a bizalmi listát hosszú évek óta vezető jegybanki elnököt, Mugur Isărescut. A szász politikusban a megkérdezettek 60 százaléka bízik, míg októberben ez az arány még csak 35,2 százalék volt.

A második helyre visszacsúszott Isărescu bizalmi indexe 45,7 százalékos, ami még így is több, mint az októberi 42,6 százalék. A harmadik helyezett Victor Ponta miniszterelnök, aki alulmaradt Johannisszal szemben az államfőválasztás második fordulójában, az ő bizalmi indexe 26,1 százalék – ez jókora zuhanás az októberi 38,7-hez képest.

Ami a pártpreferenciákat illeti, a PNL és a PDL – a két párt immár a PNL égisze alatt egyesült – élre ugrott. A két hónappal ezelőtti 31,8 százalékhoz képest most a válaszadók 41,7 százaléka mondta azt, hogy rájuk szavazna, ha „most vasárnap” lennének a választások.

Hirdetés

A második helyen a Szociáldemokrata Párt – Románia Fejlődéséért Országos Szövetség – Konzervatív Párt (PSD-UNPR-PC) áll, amely eddigi vezető szerepét elveszítve 38,8 százalékos népszerűségek rendelkezik az októberi 41,9 helyett.

A harmadik a Népi Mozgalom Párt (PMP) 5,6 százalékkal, a negyedik pedig az 5,1 százalékos RMDSZ – a többi párt nem érné el az 5 százalékos parlamenti küszöböt.
 

Hirdetés