Egy éven belül megújul a nagyváradi Szent László tér

Sokadik nekifutásra készült csak el a nagyváradi Szent László tér felújítási terve, melynek megvalósításához már a kivitelezőt is kiválasztották.
Hirdetés

A Drumuri Orășenești által vezetett cégszövetség 18,9 millió lejből végzi el a felújítást. Nem volt nehéz dolga az önkormányzatnak kiválasztani a nyertes pályázót, ugyanis a másik ajánlattevő, a váradi Selina cég vezette vállalkozói csoport túllépte a kiírásban szereplő keretösszeget.

Az Erdon.ro beszámolója szerint a jelenleginél sokkal nagyobb gyalogos övezetet alakítanak ki a tér Sas-palota felőli oldalán, az autóforgalom a görög-katolikus püspöki székhelynél fog haladni, a teret porfir kőzettel burkolják majd le, a villamosmegállókat pedig a Szent László-híd elé költöztetik. Több lesz a villanyoszlop, a pad, valamint a szemetes kuka is. Felújítják a Duiliu Marcu által 1926-ban tervezett térkompozíciót, melynek közepén jelenleg a Vitéz Mihály szobra található. Itt állt anno a városalapító Szent László szobra, melyet az impériumváltás után költöztettek el a Főtérről. A munkálatok kivitelezési határideje 2015 decembere. Ha eddig az időpontig nem sikerül befejezni a felújjítást, az önkormányzzat elveszítheti az európai uniós támogatást.

A térfelújítás érzékeny pontja a nagyváradi magyarságnak, akik ellenzik a harmadik nekifutásra, Horia Gavriș építész által készített terveket. Az is ellenérzést kelt, hogy a téren felállítják Roman Ciorogariu ortodox és Radu Demetriu görög-katolikus püspökök szobrait is. Római katolikus vagy református vonatkozású emlékművet viszont arra hivatkozva nem óhajt kihelyezni a városvezetés, hogy a Szent László római katolikus templom kertjében már áll Pio atya szobra. 

Hirdetés