Terelőutak épülnek, parkok létesülnek Kolozsváron és környékén

Január elsejétől lép érvénybe Kolozsvár új városrendezési terve (PUG), mely az elkövetkező tíz évre határozza meg a prioritásokat.
Hirdetés

Emil Boc polgármester ismertette a tervet, melyről a helyi tanács december 22-én dönt – várhatóan kedvezően, hiszen a tervezetet többszöri közvita és konzultáció nyomán alakították ki. A terv elsősorban a kolozsvári forgalom gyorsítására, tehermentesítésére keresett megoldásokat, ugyanakkor három zöldövezet kialakítását is kilátásba helyezte.

Egy 8,7 kilométer hosszú gyorsforgalmi út épül majd, mely az észak-erdélyi autópálya gyalui letérőjét fogja összekötni Szászfenest is érintve a Cora hipermarket előtt található körforgalommal. A beruházás megvalósulásától a DN1 forgalmának gyorsítását remélik, mely első számú prioritás Boc szerint. Éppen ezért mihamarabb hozzálátnának a kivitelezéshez. Szükség lesz a közszállítás bővítésére is – állapítja meg a kolozsvári polgármester.

Egy másik, mindössze 1,6 kilométer hosszú útszakasz is épül: ez a Polus bevásárlóközpont mögött haladva vezetne a Monostorig. A városnegyedet Apahida-Bányabükk terelőúttal is összekötik.

A kisbácsiak is örülhetnek, hiszen a városrendezési tervben rájuk is gondoltak: a terelőút Andrásházától indul, majd Kisbácsot dél felől érintve egészen a Munka sugárútig fog tartani.

Hirdetés

Ami a zöldövezeteket illeti: parkot alakítanak ki a Hója-erdőnél, a Tóközben és a Bükk Monostor felőli részén. Ezeken a területeken betiltják az építkezéseket.  

Fotó: http://kamyphotography.blogspot.ro/   

Hirdetés