Mikó-ügy: bekeményítenének az unitáriusok

Az összes magyar történelmi egyházat hadrendbe állítanák.
Hirdetés

Az erdélyi történelmi magyar egyházak közös fellépését sürgeti a Magyar Unitárius Egyház a kommunizmus idején államosított egyházi vagyon visszaszerzése ügyében.

Az egyház arra a szerdai jogerős bírósági ítéletre reagált, amely érvénytelenítette a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását, és felfüggesztett börtönbüntetést rótt ki a visszaszolgáltatást 2002-ben elrendelő tisztségviselőknek.

Az unitárius egyház közölte, megdöbbenve vette tudomásul a Székely Mikó Kollégium épületéről született ítéletet.

A ploiesti-i táblabíróság jogerős határozata gyakorlatilag újraállamosítást jelent, amely nemcsak a református egyházzal szemben megalázó és jogtipró, de minden erdélyi magyar egyház számára felháborító üzenet” – közölte az egyház képviselő tanácsának elnöksége.

Hirdetés

A testület szerint a Székely Mikó Kollégium épületének újraállamosítása és a visszaszolgáltatásban eljáró személyek elítélése azt üzeni, hogy már a tulajdonjogilag rendezett egyházi javak sincsenek biztonságban.

„Együttérzésünk és tiltakozásunk kifejezésén túlmenően a többi erdélyi magyar történelmi egyházzal közösen kívánunk fellépni minden lehetséges fórumon igazságunk és tulajdonjogaink maradéktalan érvényesüléséért” – közölte a Magyar Unitárius Egyház képviselő tanácsának elnöksége.
 

Hirdetés