Saját zászlót használnál? Börtönben a helyed!

Újabb szakaszához érkezett a „parlamenti zászlóháború”: egy zászlófetisiszta törvényjavsalat súlyosan büntetné azokat az elöljárókat, akik nem feszítenek talpig piros-sárga-kékben. És a szenátuson már át is ment.
Hirdetés

A parlament asztalán lévő, nem kevesebb mint négy zászlótörvény közül az egyiknek szerdán lejárt a „szenátusi határideje”: a felsőház hallgatólagosan elfogadta azt. Ez a liberális kezdeményezés úgy módosítaná a románzászló- és szimbólumhasználatról szóló, 1994/75-ös törvényt, hogy bűncselekménnyé minősítné át azokat a vétségeket, amelyek eddig kihágások voltak. Tehát például nem „csak” megbírságolható, hanem börtönbe küldhető az a polgármester, aki nem viseli előírásszerűen a háromszínű szalagot. Mindez úgy ment át, hogy az összes bizottságtól és a kormánytól is negatív véleményezést kapott.

Ez a tervezet „csak rátromfol” a szociáldemokraták tervezetére, amit még tavaly decemberben nyújtottak be. Ez gyakorlatilag megtiltja nemcsak a jogi, hanem a természetes személyeknek is, hogy a romántól különböző zászlót kitűzzenek (a bírság 100 ezer lejig terjed). Ezt nem tűzték napirendre, mert az RMDSZ belépett a kormányba. A harmadikat, az RMDSZ által támogatott, a helyi közigazgatások zászlójáról szóló tervezetet szeptember 30-án elfogadta a szenátus. A negyedik a Bogdan Diaconu, volt PSD szenátoré, amely betiltja az összes „etnikai” zászlót.

 

Hirdetés