Sokak szerint nem mumus Johannis

A megválasztott államfő mellett állnak ki a szatmári svábok és a szebeni magyarok. Szerintük, ha Johannis le is söpri majd az autonómiatörekvéseket az asztalról, legalább meghallgatja a magyarság törekvéseit.
Hirdetés

Egészen másnak ismerik a nagyszebeni magyar közösség képviselői Klaus Johannist, mint ahogy a szász politikust az RMDSZ felső vezetése festette le az államfő-választási kampányban – írja a Krónika. Szerintük hiába próbálnak egyesek kígyót-békát elhitetni államelnökké választott polgármesterükről, az elmúlt másfél évtized alatt a szebeni magyaroknak volt alkalmuk megtapasztalni Johannis munkamódszerét, szavahihetőségét és a nemzeti közösségekhez való viszonyulását.

Az országos terjesztésű napilap egy másik tudósítása szerint igen kedvező jelnek tartja a román társadalom demokratizálódása szempontjából Johannis megválasztását Stefan Ressler, a Német Demokrata Fórum (NDF) Szatmár megyei szervezetének alelnöke is, aki szerint az új államelnök pontosan tudja, mit jelent kisebbségben élni, ezért várhatóan kellő komolysággal kezeli majd a romániai magyar közösség sajátos problémáit.

A leendő államelnököt ért RMDSZ-es kritikákra vonatkozó kérdésre Ressler kifejtette: biztos abban, hogy az új államelnök kellő komolysággal kezeli majd a magyar kisebbség sajátos problémáit.

A Székelyföld autonómiája kapcsán eközben úgy vélekedett: maga sem ért egyet azzal, hogy egyetlen régiónak többletjogokat biztosítsanak az ország többi részével egyáltalán nem törődve. Hozzátette: legyen szó akár etnikai, akár gazdasági autonómiáról, abban biztos, hogy Johannis végighallgatja majd az érveket, és ha úgy is határoz, hogy egy-egy törekvést nem karol fel, döntését mindenképp értelmes érvekkel támasztja majd alá.

További érdekességek a linkeken.
 

Hirdetés