Ami a hírekből kimarad

Egyelőre csak a Facebookon van jelen, de nemsokára önálló felületen is indul az Átlátszó Erdély tényfeltáró, oknyomozó blog. Villáminterjú az egyik alapítóval, Sipos Zoltánnal.
Hirdetés

Nemrég a Facebookon tettél közzé egy szolgálati közleményt, miszerint november 15-től már nem dolgozol a Transindexnél. Most pedig bejelentetted az Átlátszó Erdély oknyomozó és tényfeltáró blog indítását. Miért van szükség egy ilyen típusú – kifejezetten oknyomozással foglalkozó – felületre?

Erdélyben alapvetően kétféle újságírás van: az egyik, amikor a politikus tollba mondja a nyilatkozatát, és – bár mindenki számára nyilvánvaló, hogy mekkora bullshit – azt mindenki szépen lehozza, hogy meglegyen a békesség. A másik meg, amikor az újságírónak mindenről van véleménye, és azt folyton meg is írja. Az újságírók csak ritkán próbálkoznak azzal, hogy állításaikat dokumentálják.

Facebook-oldalatok tanúsága szerint készül az első anyag. Nem kérem, hogy áruld el, mi az, azt viszont igen, hogy szerinted, melyek azok a fontosabb témák Erdélyben, amelyek alaposabb tényfeltárásra szorulnak, azaz melyek az erdélyi magyar közélet legfőbb tabutémái (amelyekkel alkalomadtán foglalkozni is kívántok)?
 
Hosszú a témalistánk. Ami a sajtóban megjelenik, rendszerint közéleti szereplők nyilatkozatain alapul – pedig mindannyian tudjuk, sejtjük, hogy a nyilatkozatok mögött van a valóság, ami sokszor köszönő viszonyban sincsen az elmondottakkal. Mi elsősorban azzal foglalkozunk majd, ami nem kerül be a hírekbe.
 
Az Átlátszó Erdélyt hárman alapítottátok: rajtad kívül Mihály László és Egyed Ufó Zoltán. Terveztek-e bővítést vagy egyelőre ennyi fér a keretbe?
 
A kérdés vicces, a keretet mi a saját zsebünkből dobtuk össze, mindenki önkéntes alapon dolgozik, nincsen mögöttünk olyan donor, mely nagy pénzösszeggel támogatná az indulást. Tehát mondhatjuk, hogy ennyi fér a keretbe, meg azt is, hogy még sokkal többen is leszünk. Meglepetésünkre máris többen jelezték, hogy szeretnének önkéntes alapon dolgozni velünk, ennek nagyon örülünk.
 
A magyarországi Átlátszó egyfajta leányvállalata kívántok lenni vagy tőlük függetlenül működtök majd? Hogyan biztosítjátok a működési feltételeket?
 
A brandet, a know how-t és a felületet az Átlátszó csapat adja, és ez óriási segítség: ha valakitől, tőlük lehet tanulni, nem csak tényfeltárást, hanem egy tényfeltáró nonprofit sikeres menedzselését is. A projektben azonban helyi erők dolgoznak majd helyi témákon, és a finanszírozásban is elsősorban az erdélyiekre számítunk. 
 
És a kötelező kérdés: mikor indul konkrétan az Átlátszó Erdély?
 
Amikor végre megírom az első sztorit, és sikerül bejegyezni az egyesületet. Leghamarabb decemberben, legkésőbb januárban.

Hirdetés