Magyar színészek kapták a főszerepet Slavici novellájának filmes változatában

Kolozsvári magyar színészek főszereplésével Ioan Slavici A szerencsemalom (Moara cu noroc) című novellájából forgat filmet Marian Crişan filmrendező.
Hirdetés

A Morgen szalontai származású rendezője Orizont című új filmjében Hatházi András és Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház két színésze játsszák a főszerepeket. A történet az Erdélyi-szigethegységben játszódik, ahol egy vendégházat üzemeltető család harca bontakozik ki a fakitermelő maffiával.

„A novella mindig is vonzott. Néhány éve újraolvastam, és elkezdtem egy napjaikba illesztett forgatókönyvön gondolkozni” – nyilatkozta Marian Crișan, aki szerint Románia egyik legégetőbb környezetvédelmi problémája az illegális fakitermelés. Ezen túlmenően a film a család problémájával is foglalkozik, többek között azzal a kérdéssel, hogy mire vagyunk képesek a család nevében, illetve hogyan tudjuk elrejteni a múltat és a titkokat a családon belül.

Hatházi András a Locarnóban díjazott Morgen főszerepe apropóján már dolgozott együtt Marian Crișannal, most a novella férfi főszereplőjét, Luciant fogja játszani. A regénybeli Lică Sămădăul filmbeli alteregóját Bogdán Zsolt alakítja. Társa Emilian Oprea lesz, Lucian feleségét pedig, Andrát Rodica Lazăr alakítja.

A forgatás idén ősszel és télen zajlik a Nyugati-Kárpátokban, a bemutatót jövő év második felére várhatjuk.  

És aki nem látta a Morgent, íme egy kis ízelítő, hogy kedvet kapjon a megnézéshez.

Hirdetés