A kolozsvári civilek hét pontja

Ezekért fognak utcára vonulni, ha a politikum nem indul el határozottan a hét cél felé. Függetlenül attól, ki nyeri holnap az államelnök-választást.
Hirdetés

Kolozsvári Kiáltvány

néven olvasták fel az alábbi pontokat a péntek esti kolozsvári tüntetés szervezői, a téren lévő nyolcezer ember pedig közfelkiáltással fogadta el. Ha már az idei elnökválasztási kampány amúgy sem a programokról szólt.
 
Tegnap csak esetlegesen sikerült ezeket közvetíteni, ezért most pontosan közöljük, mit kíván a kolozsvári polgár Románia következő elnökétől és az egész politikusi osztálytól. És miért lesz hajlandó a jövőben ismét tüntetni. 
 
Bónusz a civilek országprojektjéhez: a legjobb arcok a tüntetésről.
 

Állampolgári jogok

A szabad véleménynyilvánítás jogának, a tüntetéshez és szavazathoz való jognak maradéktalan tisztelete és megszilárdítása, beleértve a levélbeni szavazást a diaszpóra számára.
 
Tüntetés Kolozsváron
 

Politikai reform

A politikusi osztály és a törvényhozás megújítása a honatyák számának csökkentésével, új pártok alakításának megkönnyítése, állampolgári törvénykezdeményezés megkönnyítése. Az intézményvezetők politikai kinevezésének korlátozása az államtitkárok szintjén.
 
Tüntetés Kolozsváron
 

Igazságszolgáltatás

A hatalmi ágak szétválasztása a politikum igazságszolgáltatásba történő beleszólásának teljes kizárásával. Az amnesztiatörvény azonnali elutasítása és lemondás minden hasonló törvénykezdeményezésről.
 
A közméltóságok mentelmi jogának korlátozása kizárólag a politikai nyilatkozatokra; a tisztségviselők és állampolgárok közötti minden ilyen megkülönböztetés eltörlése beleértve az őrizetbe vételt, letartóztatást és házkutatást (az alkotmány 72. cikkelye második bekezdésének eltörlésével); a nép ügyvédjének közvetlen megválasztása.
 
Tüntetés Kolozsváron
 

Egészségügy

A polgárok egészséghez való jogának tiszteletben tartása és az egészségügyi rendszer hatékony finanszírozása. Az egészségügyi minisztérium kapja meg a GDP 6 százalékát a költségvetésből, az egészségbiztosító költségvetését válasszák le az állami büdzséről.
 
Gyógyszerek (támogatott árúak is) folyamatos biztosítása a lakosságnak. Az orvosok kivándorlásának megállítása a képzettségnek és felelősségüknek megfelelő szintű bérezéssel.
 
Tüntetés Kolozsváron
 

Oktatás és kutatás

Jelentőségük elismerése és fejlesztésük annak a törvénynek tiszteletben tartásával, amely előírja a GDP 6 százalalékának oktatásra fordítását, egy százalékát pedig kutatásra. Tanárok és kutatók bérezése társadalmi jelentőségüknek megfelelően.
 
Tüntetés Kolozsváron
 

Környezetvédelem és természeti források

A környezetvédelmi problémák tartozzanak a nemzetbiztonság területéhez. Garantálják az összes állampolgár hozzáférését az alapvető forrásokhoz: tiszta vízhez, tiszta levegőhöz, élelemforrásokhoz.
 
A ciántechnológiás bányászat, a palagáz hidraulikus repesztéssel történő kitermelése és a génmódosított szervezetek teljes mértékű betiltása Románia területén. Az illegális erdőirtás azonnali megállítása, az újraerdősítés beindítása országos szinten.
 
Tüntetés Kolozsváron
 

Társadalmi és közösségi élet

Bármilyen szeparatista, kirekesztő és etnikai, faji, osztály, társadalmi státus, vallási vagy politikai alapon gyűlöletre uszító diskurzus azonnali és teljeskörű berekesztése.
 
Itt vagy az országhatárokon túl mindannyian Románia állampolgárai vagyunk; az országprojekt a mindannyiunké. Szolidárisak maradunk és figyelünk a politikusi osztály és a döntéshozók viselkedésére. A romániai forradalom után 25 évvel felvállaljuk annak értékeit, és figyelmeztetünk, hogy nem tűrjük tovább legitim érdekeink elárulását.
 
Tüntetés Kolozsváron
 
Ott voltál a tüntetésen? Itt megnézheted magad:
 
 
 
Nem voltál ott? Akkor itt elolvashatod, mi történt. További jó arcok ugyanott.
 

Hirdetés