Elképesztően lassan halad az autópálya-építés

Idén nagyon kevés autósztráda épül. Ezzel szemben jövőre még kevesebb.
Hirdetés

Nagyon lelassult idén az autópálya-építés Romániában: miközben a tavalyi év során 116 kilométernyi sztrádát adott át a forgalomnak az Országos Útügyi és Autópálya-társaság (CNADNR), az idei év végéig alig több, mint 56 kilométer autópályával bővül a közúti infrastruktúra hálózata. Jövőre viszont még rosszabbak a kilátások: a jelenlegi állás szerint alig 17 kilométernyi sztrádával lesz 2015 végén több, mint januárban. Az útügyi hatóság által kiadott adatsorok szerint idén a Nagylak–Arad-sztráda első szakaszát (22,2 kilométer), a Temesvár–Lugos-pálya második szakaszából 6 kilométert adnak át, miközben a Szászváros–Nagyszeben közötti aszfaltcsík harmadik szakaszából 22,1 kilométer készül el.

A hivatalos közlés alapján jövőre elkészülhet a Nagylak–Arad-autópálya, továbbá dolgozni fognak a Bukarestet Ploieşti-tel összekötő sztrádán, de előbbin alig 10,664 kilométeres bővülés, utóbbin pedig 6,5 kilométeres előrehaladás várható.

Eközben az autópálya-társaság három közbeszerzési eljárást bonyolít éppen, tervezőt és kivitelezőt keresnek az észak-erdélyi autópálya több szakaszára is. Jelenleg az ajánlatokat vizsgálják a Marosugra–Aranyosgyéres-, a Marosvásárhely-Nyárádtő-, a Marosugra–Nyárádtő, illetve Berettyószéplak–Bors-szakaszra. A szintén régóta várt Brassó–Comarnic-autópályáról még ennyi jó hírrel sem szolgál eközben a hatóság, mindössze annyit közöltek, hogy a finanszírozást előkészítésén, illetve a munkálatokat előkészítő koncessziós szerződésen dolgoznak.

Romániát jelen pillanatban 644 kilométer autópálya szeli át, amiből 530 kilométer épült a rendszerváltás óta eltelt negyedszázadban. Az egyre lassabban bővülő autópálya-hálózat viszont rengeteg pénzébe került a román államnak, ennyi pénzből akár kétszer ennyi aszfaltcsíkot is le lehetett volna fektetni.

További részletek a linken.
 

Hirdetés