Kormánycsel a szavazásért

Arra kérné az egyetemeket a tanügyminisztérium, hogy ne tartsanak kurzusokat pénteken és hétfőn. Pedig semmi sem akadályozza a diákokat a vasárnapi szavazásban.
Hirdetés

Álságosan hajt a tanügyminisztérium arra, hogy megkönnyítse a diákok szavazását az elnökválasztás vasárnapi, második fordulójában. A HotNews értesülése szerint azt fogja javasolni a holnapi kormányülésen, hogy az egyetemek függesszék fel két napra, pénteken és hétfőn az oktatást.

Bevallottan azért, hogy a diákok és tanárok haza tudjanak utazni szavazni, majd vissza az egyetemi városokba. És majd az egyetemek eldönthetik, milyen napokon pótolják be a kurzusokat.
 
A gond ezzel csak annyi, hogy az elnönkválasztás második fordulójában is mindenki ott szavaz, ahol akar. Vagyis ha nem tartózkodik a bejelentett lakhelye szerinti településen, akkor bármelyik másik település bármelyik szavazókörében felvétetheti magát a speciális választói listára, és szavazhat. Azaz egyáltalán nem szükséges hazautazni az érvényes szavazat érdekében.
 
Ezért a HotNews azt sejti a kezdeményezés mögött, hogy a kormány ezzel a hosszú hétvégével akarja hazautazásra ösztönözni a diákokat, mivel a múlt szombati tiltakozó akciók után az összes nagy egyetemi városban tüntetéseket szerveznek november 14-én, pénteken is.
 
Kormányváltó hangulatban Kolozsváron legalább ötezer, Temesváron legalább ezer ember tiltakozott az elnökválasztási első fordulójának kritikán aluli megszervezése miatt, és azért, hogy a második fordulóban könnyítsék meg a külföldön élő választópolgárok számára szavazati joguk gyakorlását.
 
A jászvásári Ioan Alexandru Cuza egyetem szenátusának elnöke már bírálta is a javaslatot. Constantin Rusu szerint ez „határtalan hülyeség”, amellyel a minisztérium csak alájátszik a politikusoknak, hogy elkerülje a tüntetéseket. Úgy véli, a diákok sokkal inkább elmennének szavazni az egyetemi városokban, mert ott csoportosan tennék meg.

Hirdetés