Johannist támogatja az SZNT elnöke

Izsák Balázs elmagyarázta, hogy miért támogatta az EMNP jelöltjét az első fordulóban és miért döntött úgy, hogy Klaus Johannis mellett foglal állást a második körben.
Hirdetés

Úgy vélekedett, vissza kell állítani a normalitást Románia és Magyarország kapcsolatában, amilyen Victor Ponta kormányra lépése előtt volt. Erre egy olyan hatalmi konstellációt tart alkalmasnak, mint amilyen Mihai Răzvan Ungureanu volt miniszterelnök és csapata volt. Victor Ponta színre lépésével romlott meg Magyarország és Románia viszonya, lehetetlenedett el a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karának ügye, majd

Románia belépett az RMDSZ és az SZNT ellen a luxemburgi perbe.

Ezért döntött úgy, hogy Johannist támogatja – annak ellenére, hogy az ACL jelöltje elutasította Székelyföld autonómiáját.

A szerdai sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a kampány során sok támadás érte, amiért Szilágyi Zsolt mellé állt. Ezzel szerinte az SZNT tekintélyét akarták csorbítani, amelyet a március 10-ei Székely Szabadság Napjával és a tavalyi Székelyek Nagy Menetelésével szerzett. Azért támogatta az EMNP jelöltjét,

mert csak ő vállalta fel, hogy képviseli az SZNT autonómiatervezetét.

Biró Zsolt MPP-elnök kijelentésére – miszerint az SZNT autonómiatervezetét alig több mint 50 ezren támogatták, ennyien szavaztak ugyanis Szilágyi Zsoltra – reagálva elmondta: az SZNT nem számolgat, hanem mozgósít.  

Hirdetés