A gazdaságpolitika terén sem Pontának áll a zászló

Romániában akkor volt csak jobbacska élet, amikor jobboldali kormány volt hatalmon. Legalábbis a jegybank „hőtérképe” szerint.
Hirdetés

A jobboldali kormányok irányítása alatt fejlődött inkább a romániai gazdaság – derült ki a Román Nemzeti Bank (BNR) által közzétett úgynevezett vállalkozói hőtérképből, amely a 2000 és 2013 közötti időszak gazdasági-pénzügyi alakulását vázolja fel.

A központi jegybank több mutatót vett figyelembe: a szakemberek többek között a belső fogyasztás, az import és export, az alkalmazottak aránya, illetve a munkanélküliségi ráta, a termelékenység, az árak módosulásának, valamint a bruttó hazai termék (GDP) értékét vizsgálták.
 

Az elemzők kiderítették, hogy a baloldali kormányok alatt jóval többször fordult elő visszaesés az egyes mutatók esetében – mindez ugyanakkor a 2008-as globális pénzügyi válsággal is összefüggésben van.

A hőtérképen három nagyobb hanyatlási periódus szerepel: a Tăriceanu-éra végén, illetve a Boc-kormány alatt tomboló gazdasági krízis nagyjából mindegyik mutató esetében visszaesést eredményezett, míg a Năstase- és Ponta-kabinet irányítása során csak bizonyos szektorok zsugorodtak.

A dokumentum szerint a legutóbbi hanyatlási periódus például Ponta miniszterelnökké való kinevezésével kezdődött: 2012 közepétől a belső termelés, az import és export, az építőipar, a szolgáltatások piaca és az EU-ba vetett bizalom is csökkent, a munkanélküliségi ráta pedig növekedésnek indult.
 

Hirdetés