A szentatyával levelezne Marosvásárhely polgármestere

A pápánál tesz panaszt Florea az egyházi vezetők politikai elkötelezettsége miatt. Úgy véli, ez az oka, hogy Marosvásárhelyen elhanyagoltak az egyház kezelésében lévő tanintézmények épületei.
Hirdetés

Dorin Florea Ferenc pápához fordul a katolikus egyháznak visszaszolgáltatott marosvásárhelyi Művészeti Líceum és az Unirea Nemzeti Kollégium miatt, mert az egyház nem tartja karban az ingatlanokat – nyilatkozta kedden az Agerpresnek. Marosvásárhely polgármestere szerint az oda járó gyerekek veszélynek vannak kitéve az egyház mulasztása miatt.

A helyi tanács azt kérte a katolikusoktól, hogy engedje át a két épület kezelését a következő 25 évre az önkormányzatnak, és akkor európai finanszírozással felújíthatják az ingatlanokat, ahogyan Lugoson vagy Nagyváradon is történt. Florea szerint az egyház „kuratóriuma” (vélhetően a püspökségre gondolt) azért nem egyezett ebbe bele,

mert politikailag elkötelezettek.

A helyzet megalázó az önkormányzatnak – panaszolja Florea –, mely több ezer gyermekért és családért felel, míg a „kuratórium” politikai játszmákat játszik.

A több mint száz éves épületek szerkezeti állaga megromlott az évek során, a pincékben gombatenyészetek alakultak ki, melyek spóráit a gyerekek lélegzik be – sorolta a bajokat az elöljáró. Úgy vélte, hogy törvény kellene előírja, hogy ha egy ingatlantulajdonos öt éven belül nem teszi rendbe a tanintézménynek helyet adó épületét, akkor

azok kezelését az önkormányzat vegye át.

Hozzátette: nem a papokkal van a baja, akik készek lennének átengedni az ingatlanokat az önkormányzatnak, hanem politikailag elkötelezett vezetőikkel, akik a háttérből irányítanak. Éppen ezért Marosvásárhely polgármestere úgy döntött egyenesen a pápától kér segítséget az ügy megoldása érdekében.

Hirdetés

Florea ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy hasonló a helyzet a református egyháznak visszaszolgáltatott Bolyai Líceummal is. Az épület dísztermének plafonja véleménye szerint bármikor beomolhat, így

veszélyezteti az oda járó gyerekek életét.

Igaz, egy kormányhatározat értelmében Markó Béla volt miniszterelnök-helyettes közbenjárására a polgármesteri hivatal pénzalapokat bocsátott az egyház rendelkezésére, de ez illegálisan volt kiutalva, mivel egy közintézmény nem támogathat egy magánkézben lévő ingatlan felújítását. A három egyházi ingatlanban működő iskolák után az önkormányzat egyébként 1,7 euró/négyzetméter bérleti díjat fizet – jegyzi meg Florea.

Hirdetés