Románia: egy nehéz éjszaka napja

Kövesse velünk az elnökválasztás első fordulójának eseményeit!
Hirdetés

FRISSÍTS, MAGYAR!

02.05 A Központi Választási Iroda adatai szerint zár az olló a két legesélyesebb jelölt között: a szavazatok 17,13 százalékos feldolgozottságánál így néz ki a dolgok állása:

Victor Ponta 37,53 %

Klaus Johannis 30,29 %

00.40 Köszönjük, diaszpóra! Köszönjük, egyetemisták! Hagyjátok szavazni őket! – ilyen és ehhez hasonló jelszavakat skandáltak Kolozsváron a prefektúra előtt azok a tüntetők, akik a külföldi követségek előtt kialakult lehetetlen helyzet ellen tiltakoztak. Ott jártunk, videónk az eseményről: 

 

00.20 A Főtér stábja az RMDSZ-székházból jelenti videón. 2.19-től interjú Kelemen Hunorral, aki jó egészséget kíván Szilágyi Zsoltnak. 

 

00:15 Újabb sajttáj a Néppártnál, ezúttal saját párhuzamos szavazatszámlálásuk eredményeit ismerteti Toró T. Tibor pártelnök. Mivel az EMNP nem parlamenti párt, ezért nem minden szavazókörben volt urnabiztosuk, sorshúzással döntötték el Bukarestben, hogy ők hova küldhetnek.
 
A szavazókörök nagyjából felének eredményeit összesítették eddig, a pártvezetők konkrét számokat nem említettek. Két konklúziót vont le Toró T. Tibor: 1. az RMDSZ elnöke nem tudja az öt évvel ezelőtti eredményét megismételni, vagyis előreláthatólag nem fog 370 ezer szavazatot kapni; 2. óvatos becslésük szerint az EMNP szavazóbázisa növekedett.
 

Szilágyi Zsolt mindenkinek köszöni a mozgósítást, az erdélyi magyar egyházaknak azt, hogy megpróbálták visszatéríteni a politikai élettől elfordult választókat. Most úgy tűnik, ez nem sikerült, Szilágyi szerint valószínűleg azért, mert az erdélyiek nem érzik, hogy Bukarestben számukra releváns döntések születhetnek, ezért az erdélyi választási részvétel elmaradt az országostól, az erdélyi magyaroknál pedig ez hatványozottabban jelentkezett.

 

 

00:12 Azt mondja egy elemző a tévében, hogy az elnökválasztás igazi tétje a korrupcióellenes ügyészség (DNA) sorsa. Elnézve az utóbbi időszak fejleményeit, ebben lehet valami.

 

23:39 Hagymás-paprikás zsíros kenyérrel hagyjuk magunkat lekenyerezni az EMNP székházában.

 
 

23:30 Sziszi megelőzte Funart! – hangzik fel a néppártos eredményvárón, mikor erre utaló exitpoll-eredményt látnak meg a tévéképernyőn.

 

23:25 Felvetettük Szilágyi Zsoltéknak, hogy nyissuk le a pingpongasztalt, és szó szerint üssük el az időt, amíg befutnak az eredmények. De ehhez a sajtószobát kellene kiüríteni, úgyhogy a javaslatot ejtettük. De megtudtuk, hogy Szilágyi és Toró is nagyon szeretnek és tudnak asztaliteniszezni.

 

23.40 Kolozsváron a prefektúra előtt kábé ötven személy tüntet az ellen, hogy a külképviseleteken nagyon sokan nem tudtak szavazni, és urnazárás után az utcán rekedtek.

 

23.38 Minden választás általános tapasztalata, hogy függetlenül az elért eredményektől, a jelöltek meg vannak elégedve a teljesítményükkel. Ponta elégedett, Johannis elégedett, Kelemen Hunor elégedett, sőt még Szilágyi Zsolt is elégedett (jó, Funar nem elégedett, mert a galaktikus összeesküvés megakadályozta a győzelmét már az első fordulóban). Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk elégedve. És most már nekünk is ideje lenne felbontani azt az üveg bort, ami ott vár a szerkesztőség konyhájában.

 

23:05 Szilágyi Zsolt most elmondja röviden és külön-külön a tévéstáboknak ugyanazt, amit egy órája hosszan. A pártgépezet közben zakatol, folyik a párhuzamos szavazatszámlálás.

 

22.40 A BEC adatai szerint 21 órakor országos szinten 52,31 százalékos volt a részvétel. Bukarestben kicsit nagyobb volt a szavazási kedv, ott a szavazópolgárok 54,29 százaléka ment el voksolni.

 

22.15 Mindeközben Bukarestben forró a hangulat. Több százan tüntetnek a külügyminisztérium előtt, mert a diaszpóra tagjai több helyen nagyon nehezen tudtak szavazni. Hatalmas sorok alakultak ki több nyugat-európai külképviselet előtt, Párizsban szó szerint rátörték az ajtót a követségre. A bukaresti tüntetők Titus Corlățean külügyminiszter és a választás második fordulójába bekerült Victor Ponta miniszterelnök lemondását, valamint a külföldi szavazókörök nyitva tartásának meghosszabbítását követelik.

 

22.00 EMNP-székház: Toró T. Tibor és Szilágyi Zsolt megszánt minket, mégis értékelnek most egyet, majd éjféltájban mégegyszer. Szerették volna elemezni a magyar-magyar versenyt, de ehhez még nincs elég adat – mondja Toró T. Tibor pártelnök.

Mivel az exit pollok hibahatára 3 százalék, az azalatti szavazatarányt ezekből az előzetes eredményekből nem lehet értékelni, de a pártelnök köszöni mindenkinek a részvételt és a szavazatokat. Kellemes hangulatú kampányon vannak túl, és sajnálja, hogy nem volt elnökjelölti vita Szilágyi és Kelemen között.

Úgy tűnik, Szilágyi indulását jóval többen támogatták, mint ahányan végül rászavaztak, ezért Toró köszöni szépen nekik, hogy a Néppárt nem a lelátóról nézte, hanem ezúttal a pályán vehetett részt a választási versenyben.

Szilágyi Zsolt is köszöni, és szerinte is sikeres volt a kampány, mert sok településén tudták elmondani, hogy az erdélyi magyarok ügyét lehet tisztességesen is képviselni. Sikerült szerinte megfordítani azt a tendenciát, amely szerint zuhanórepülésben volt az erdélyi magyarok részvétele a választásokon. A tendenciák szerinte azt mutatják, az EMNP támogatottsága növekedik, és nem csak erdélyi magyarok szavaztak most a párt jelöltjére. Az alacsony részvételi arányt a Székelyföldön annak a jelenségnek is tulajdonítja, hogy több faluban az RMDSZ-es polgármesterek megfélemlítették annyira a választókat, hogy azok nem mertek eljönni az EMNP fórumaira. Volt viszont olyan település is, ahol maga az RMDSZ-es polgármester is eljött a Néppárt rendezvényére.

Továbbra is programhű és értékhű párt szeretnének lenni, és Szilágyi Zsolt hisz abban, hogy hamarosan Románia régiók szövetsége lesz, még ha most a régiósítás és föderalizálás témája és üzenete egyelőre bátor újdonságnak számít. Az üzenet kommunikálását folytatni fogják, ígéri Szilágyi Zsolt.

Arra a kérdésünkre, hogy kampány híján milyen fórumokon és platformokon folytatják annak tudatában, hogy az autonómiát az RMDSZ beígérte közvitákon fogják tematizálni, a pártvezetők azt válaszolták, hogy az eddig bevett politikai fórumokon, majd nekiláttak bírálni az RMDSZ autonómiastatútumát. Hogy az nem konzekvens például Antal Árpádék tíz pontjával, az RMDSZ nem is akarja törvényjavaslatként benyújtani a román parlamentbe, és egyáltalán, egyetlen autonómiastatútumra lenne szüksége Székelyföldnek, nem többre.

Toró T. Tibor valószínűnek tartja, hogy a kampány utáni békeidőben le tudnak majd ülni tárgyalni azokkal az RMDSZ-vezetőkkel, akik valóban autonómiát akarnak. Az RMDSZ tervezetéből pár elem szerinte jól kiegészíthetné a Székely Nemzeti Tanács autonómiastatútumát, amely szerinte teljesebb és koherensebb, mint az RMDSZ-é.

 

21.58 MEGABRÉKING!!! Gheorghe Funar kéri az elnökválasztás első fordulójának érvénytelenítését és megismétlését. Ő ugyanis arra számított, hogy már az első fordulóban megnyeri. De a gonosz hungaro-horthysta-revizionista és a globál-liberál-náci-bolsevik ökologista-vegetariánus és galaktikus imperialista összeesküvés ebben megakadályozta.

 

21.55 Kissé elhamarkodottan írtuk korábban, hogy a külföldi románok körében a baloldali jelölteknek nem terem babér. Most jött a hír: összeszámolták az Észak-Koreában leadott szavazatokat. És ki nyert, na ki? Igen: Victor Ponta! Mondjuk a szavazatarány is mulatságos: Ponta 3 szavazat, Johannis 2 szavazat, Brânză 1 szavazat. Most mondanánk, hogy összenő, ami összetartozik, de nem lenne túl nagy sportértéke.

 

21.50 EMNP-székház: Toró T. Tibor pártelnök az exit-pollokat nézi: 

 

 

21.49 Szilágyi Zsolt néppártos elnökjelölt a hírek szerint 22 órakor nyilatkozik.

 

21.30 EMNP-székház: Ténylegesen véget ért a kampány – nyilatkozta elsőként Zakariás Zoltán, az EMNP alelnöke. Megköszönte az aláírásokat azoknak, akik lehetővé tették az EMNP jelöltjének indulását, és azoknak is, akik ma Szilágyi Zsoltra szavaztak.

Mivel most először indult az RMDSZ-én kívül magyar jelölt, az EMNP számára minden eredmény pozitív – mondja Zakariás. A többségben magyarlakta megyékben a részvétel az országos átlag alatti, és ez szerinte teljesen természetes, mert sokan úgy gondolják, ennek a választásnak nincs közvetlen tétje a magyarok számára. 

Az RMDSZ szerinte arra törekedett direkt kampányában és a hozzá közeli sajtóorgánumokban, hogy elhallgassa a verseny létét, miközben az elmúlt választások azt mutatták, a magyar-magyar verseny mobilizálja az erdélyi magyar választókat. Ezzel Zakariás szerint az RMDSZ demobilizálta őket, akárcsak a közelmúlt korrupciós botrányai, amelyeknek egyes leágazásai szerinte az RMDSZ-t is érintik.

Ahol az EMNP jelenléte eddig is érezhetően erősebb volt, azokon a településeken Zakariás magasabb részvételi arányt jósol. Az országos exitpollok szerinte torzítanak az erdélyi magyar eredményeket illetően, ezért a szavazatok arányát csak később, konkrét eredmények tudatában értékelik majd.

A Néppárt programja most is a föderalizálás volt, ez hosszú távú program – mondja Zakariás. Ő idén annyi haladást érzékelt, hogy míg egy korábbi kampányban az országos sajtó emiatt a politikai üzenet miatt nem is sugározta az EMNP választási klipjét, most Szilágyi Zsolt szabadon elmondhatta elképzelését az ország régiósításáról a központi sajtótermékekben is.

Valamikor 11:30 és 12:30 között tájékoztatja majd a sajtót Toró T. Tibor pártelnök és Szilágyi Zsolt államfőjelölt – zárta nyilatkozatát a párt alelnöke.

21:28 RMDSZ-székház: érkeznek a hősök. Máthé, Kovács, Magyari, Horváth, Hegedüs, az egész kampánystáb.

És igen. Maga Kelemen Hunor! Egyenesen a mikrofonhoz lép. Jó estét kíván, két nyelven. Kijelenti, hogy ebben a kampányban sikerült kommunikálni az üzenetet. Jó eredményeket értek el. Szoros a kötelék az RMDSZ és a választók között. És tovább szorul. Szorosodik. A magyar közösség az egész országban szavazott az RMDSZ-re, nem csak Erdélyben. Korrekt országtervet mutattak be. De tovább kell menni. A kampánynak vége, a munkának nincs vége. A következő években dől el az ország sorsa. Románia megváltozik. És az alkotmány is. Köszöni szépen a szavazatokat. Köszöni a kollegáknak a lelkes munkát. Jó csapat, férfimunka volt ez, a nők részéről is. Az ország népe megértette, mennyire fontos ez a választás. Egyelőre többet nem tud mondani. Várják a végeredményeket. Aztán magyarra fordítja a szót, és elmondja ugyanazt.

 

21.25 RMDSZ-székház: Kelemen Hunor nemsokára nyilatkozik.

 

21.20 Ez megy most a szerkben, a hangulat kedvéért:

 

 

 

21.08 További exit-pollok, Mediafax:

SOCIOPOL:

Ponta – 40%

Iohannis – 31%

Tăriceanu – 6%

Udrea – 5%

Monica Macovei – 4%

Kelemen Hunor – 4%

Dan Diaconescu – 4%

Vadim Tudor – 3%

CSCI:

Ponta – 40%

Iohannis – 31%

Tăriceanu – 6%

Macovei – 5%

Udrea – 5%

Dan Diaconescu – 4%

Kelemen Hunor – 4%

CSOP:

Ponta – 38%

Hirdetés

Iohannis – 32%

Macovei – 6%

Tăriceanu – 6%

Udrea – 6%

 

21.05 Exit-poll, Realitatea TV:

Victor Ponta  38,2%

Klaus Iohannis – 32,1%

Elena Udrea – 6%

Călin Popescu Tăriceanu – 6%

Monica Macovei – 6%

Kelemen Hunor – 4,3%

Corneliu Vadim Tudor – 2,2%

Dan Diaconescu – 1,9%

Teodor Meleşcanu – 1,3%

 

21:04 Az EMNT székházban senki se vidám. Szilágyi Zsolt továbba is láthatatlan, Toró T. Tibor szerint hamarosan reagálnak az első hivatalos exitpollok szerinti eredményekre.

 

21.02 Nagy derültség az RMDSZ székházban gyülekező román sajtósok körében. A képernyőn Szilagyi (sic!) 0 százalékkal jelenik meg. 

 

21.01 EMNP-székház: Gergely Balázs még az exit-pollok kihirdetése előtt megajándékozta a sajtót egy üveg borral. Azt írja rajta, Sangre de Toro, szerencsére nem Sangre de Toró T. Tibor. Szívjuk így is eléggé a pártelnök vérét.

 

21.00 Exit-poll, IRES, Digi24:

Victor Ponta – 41,5%

Klaus Iohannis – 21,2%

Călin Popescu Tăriceanu – 5,3%

Elena Udrea – 5,1%

Monica Macovei – 4,5%

Kelemen Hunor – 3,5%

Dan Diaconescu – 3,3%

Corneliu Vadim Tudor – 2,9%

Szilágyi Zsolt – 0,5%

Gheorghe Funar – 0,5%

 

20.58 Az RMDSZ eredményváró szalonjában beindult az Antena 3 választási adása. Alőtérben az elnökjelöltek fejei. Az RMDSZ elnökjelöltjét továbbra is a HUNOR családnévvel illetik. Az EMNP elnökjelöltje továbbra sem látszik.

20.54 Még az első hivatalos exitpoll előtt meg akartuk kérdezni Szilágyi Zsoltot, hogyan venné kézbe a titkosszolgálatokat, ha esetleg mégis elnökké választanák, de sajnos az EMNP államfőjelöltje továbbra is bujkál.

 

20.49 Az RMDSZ-székházban a feszültség szemmel láthatóan nő, amint közeledik az urnazárás pillanata. Az egész sajtó az előtérben dohányzik. Politikus a környéken nincs.

 

20.43 Az adatok szerint Erdély a középmezőnyben teljesít szavazási kedv alapján: a maga több mint 45 százalékával rosszabbul áll, mint az 50 százalék fölötti Munténia és Olténia, de jobban, mint a 42 százalékos Moldva. És mivel Erdélyben, az előzetes felmérések szerint, a nemzeti liberális Klaus Johannis az abszolút favorit, ezt a számot küldjük neki: 

 

20.42 Az RMDSZ-kampányváró zsúfolásig megtelt sajtósokkal. A tévében már nem a Mr. Bean megy, hanem az állami tévé választási híradója. Alkalomhoz illően.

 

20:35 Vagány pingpong asztal áll a Néppárt székházának bejáratánál, sajnos fel van hajtva, pedig szívesen kihívtuk volna Szilágyi Zsoltot pár szettre.

 

20.34 Pillantás a kulisszák mögé: lelesifotóztuk Szilágyi Zsolt államelnökjelöltet az EMNP székházában.

 

20.30 RMDSZ – Megérkezik László Attila, Kolozsvár ex-alpolgármestere. Fotós kollegánk fel szeretne menni az emeletre. Engedélyt kér Debreczeni Hajnal sajtófelelőstől. Engedélyt megtagadják. A kolozsvári és bukaresti rádió magyar adásának munkatársai ezzel szemben szabadon közlekedhetnek az emelet és a földszint között. Éljen a szabad sajtó!

 

20.30 Lekaptuk a Néppárt kampánynaptárát, alatta füstölnek a billentyűzetek a munkától. Szilágyi Zsolt közben ellépett vacsorázni, de megérkezett a Digi 24 és az MTVA stábja, hogy az Erdély TV ne érezze egyedül magát.

 

20.22 RMDSZ – És alászáll az emeletről Kovács Péter. Egyáltalán nem úgy néz ki, mint a Facebookon. Férfias, bőrkabát, barna. Fekete farmer, adamantin kézfogás. Maga a nyugodt erő.

 

20.20 RMDSZ – Mosolyogva jön Máthé András Levente. Árnyéka Csoma Botond.

 

20.19 Az RMDSZ-nél Mr. Bean megy a tévében.

 

20.16 Szabó Tünde kollegina: az EMNP-székházban feszülten punnyadt a hangulat. A jelöltön, a pártelnökön és néhány aktivistán kívül más nem lézeng az Erzsébet utcai villában. Laza casual az általános viselet, kivéve Mátis Jenőt és Bethlendi Tamás fotóst, akik viszont úgy kiöltöztek, mintha legalábbis esküvőre jöttek volna.

 

20.12 Szántai kolléga írja: Magyari Tivadar az ajtón át hagyja el az RMDSZ székházat. Egyebeket is kommentál, de sok a szalonképtelen szöveg, ezek közlésétől eltekintünk, mert higgyétek el, mindenkinek jobb így. 🙂

Ebben a pillanatban megérkezik Horváth Anna alpolgármesterasszony, fekete farmerben, krémbarna kabátkában, sálban, mosolyban. Felrántja a nadrágot, és felmegy az emeletre.

 

20.05 Ez van most az RMDSZ-nél, a sajtó képviselői készülődnek a jelenésre. Ott elöl lesz majd a lökdösődés a jobb pozíciókért.

 

19.55 Ne feledkezzünk meg azokról a román állampolgárokról, akik külföldön szavaznak. A diaszpóra a hírek szerint igen aktív, fürtökben lógnak, illetve sorokban állnak a szavazni vágyó emberek a külképviseletek előtt. Ami nem túl jó hír a szocdem jelölt, Ponta számára, mert köztudott – az eddigi választások tapasztalatai ezt mutatják –, hogy a Nyugaton élő románok nem nagyon vádolhatók baloldalisággal. Az új-zélandi eredmények ezt alá is támasztják (Új-Zélandon már lezárták az urnákat). Íme a sorrend:

 
Klaus Iohannis – 66 szavazat
Monica Macovei – 28 
Elena Udrea – 13 
Victor Ponta – 7 
Călin Popescu Tăriceanu – 6 
Corneliu Vadim Tudor – 6 
Gheorghe Funar – 4 
Teodor Meleşcanu – 2 
Dan Diaconescu – 2 
Kelemen Hunor – 1 
 
 

19.40 Gondolkoztunk, hogy ildomos-e a választások estéjén a Flash táncdalzenekar Képviselő funky című örökzöldjét hallgatni a szerkesztőségben, de aztán úgy döntöttünk, hogy mégsem, mert mégiscsak úriemberek vagyunk.

 

19.34 Este 7 órakor 47,46 százalékos a jelenlét országos szinten a Központi Választási Iroda adatai szerint.

 

19.33 Van ez a kampánycsend nevű kissé elavult intézmény (ez az én – PAZS – különvéleményem), ami roppant szórakoztató pillanatokat képes okozni a választások napján. A szavazófülkéből kilépő politikusok meg mindenféle celebek arra kényszerülnek, hogy virágnyelven beszéljenek, ha a sajtó nekik szegezi a kérdést, hogy kire, mire voksoltak. Ezért aztán ilyen vicces válaszok születnek, hogyaszongya: „egy demokratikus, virágzó, Európában és a világban megbecsült országra szavaztam, és ezt csak azzal a nagyszerű, zseniálisan felkészült és okos jelölttel tudjuk elérni, akinek nagy bajsza van, 1 méter 70 centi magas és enyhén kopaszodik”.

A kampánycsendsértés nevű bűncselekményről nem is beszélve. Nehezen érthető, miért gondolják úgy a döntéshozók, hogy a politikai pártok pont az utolsó tíz méteren fognak két napig hátradőlni és nem csinálni semmit.

 

19.22 Szántai kolléga jelenti az RMDSZ-székházból:

A kolozsvári RMDSZ-székházban ínycsiklandó feszültség és miccsszag terjeng. A sajtó képviselői jönnek-mennek. A monitorokból árad az információ. Debreczeni Hajnal sajtófelelős elmondta, hogy Markó Béla és Borbély László nem teszi tiszteletét az eredményvárón. Kelemen Hunor viszont igen. Debreczeni Hajnal csinos, fekete-fehér fogazott kabátkát visel, a karján románnak tűnő népi mintákkal.

 

19:15 Itt vagyunk a Főtér.ro szerkesztőségében, kedves olvasóink, és égünk a vágytól, hogy fontos információkat közöljünk a romániai elnökválasztás első fordulójáról. Sajna, mindaddig, amíg az urnák zárulnak, százszázalékos eredményeket nem tudunk szolgáltatni. Egyelőre kiszivárgott exit pollokra hagyatkozunk, és kisszíneseket keresünk – elvégre a választásoknál szórakoztatóbb cirkuszt nehéz elképzelni. 

DE: munkatársaink rohamtempóban tartanak a két romániai magyar párt eredményvárójára, az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári székhelyére, hogy megtudjuk, mivel töltik idejüket politikusaink, amíg meg nem tudják, pezsgőt kell-e bontaniuk vagy sem.
 
Amit biztosra lehet tudni: 16 óráig a részvételi arányok elmaradtak az öt évvel ezelőtti elnökválasztásokon tapasztaltaktól. A választópolgárok 35, 10 százaléka tartotta érdemesnek leadni voksát valamely szavazókörben.
 
Ahogy az lenni szokott, kiszivárogtak az első exit pollok eredményei. A két legnagyobb rivális, a Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) házi felmérése egymáshoz közeli eredményeket produkált, a stiripesurse.ro szerint. Íme:
 
ACL: 
Victor Ponta 38%
Klaus Johannis 30%
Monica Macovei 9%
Calin Popescu Tariceanu 5%
Elena Udrea 4%
 
PSD:
Victor Ponta 38%
Klaus Johannis 28%
Calin Popescu Tariceanu 7%
Monica Macovei 7%
Elena Udrea 5%
 
A két magyar jelöltről nem tesznek említést az exit pollok, ami nem túl biztató.
Ez viszont nem akadályozza meg a magyar pártok képviselőit, hogy egymás torkának ugorjanak. Kovács Péter, az RMDSZ-es jelölt kampányfőnöke feljelentést tett a Kolozs megyei Választási Irodánál, mert állítólag Szilágyi Zsolt támogatására buzdító üzenetek érkeztek a választások napján Kolozs megyei választópolgárokhoz. A néppárt ezt közleményben utasította vissza.
 
Nem tudjuk, mi a valóság, de mi a néppárttól speciel nem kaptunk mozgósító sms-t, ellenben kaptunk egy olyant, amely – aláírás nélkül – így szól: „Ma közösségünk erős képviseletére szavazunk. Kérjük, szóljon ismerőseinek is a választás fontosságáról! Köszönjük.” (Az írásjeleket mi tettük ki.)

 

Hirdetés