Kísértet járja be Romániát, Nagy-Magyarország kísértete

Mi köze Nagy-Magyarországnak a romániai elnökválasztásokhoz? Amatőr térképész provokál vele, még ha nem is szándékosan.
Hirdetés

Felrajzolta a spanyolviaszt Románia választási térképeire egy építész, aki mellesleg amatőr térképész. Arnold Platon a blogján tette közzé ezeket a térképeket, amelyekkel azt szeretné illusztrálni, mi a gyökere Erdély és a Regát mentalitásbeli különbségének, de valójában csak azt sikerül megmutatnia, mennyivel jobb térképész, mint történész.

Lengyelország 2007-es választási eredményeinek térképe nagyjából kiadja a német és a cári birodalom volt határát.

 

A választópolgárok relatív, illetve abszolút többsége azon a területen, mely csak a második világháború után került Németországtól Lengyelországhoz, a szabad piac- és Európa-párti liberális konzervatív Polgári Platformra (PO) szavazott. Azon a területen pedig, amely az orosz cári birodalomhoz tartozott, jobbára a populista, konzervatív és inkább euroszkeptikus Jog és Igazságosság (PiS) párt kapott több voksot. 

Ez a birodalmi eszmefuttatás és valószínűleg az Adevarul összeállítása arról, hogy Erdély 1990 után következetesen leszavazta a volt kommunista államfőjelölteket (Ion Iliescut és Adrian Nastasét), ihlethette arra Platont, hogy illusztrálja, Erdély és a Bánság miért másik ország Romániához képest. (Az említett összeállítást a Főtér.ro is bőven szemlézte.)

Úgyhogy az építész blogger fogta szépen Nagy-Magyarország térképét, és rávetítette a romániai elnökválasztások eredményeinek térképére.

Iliescu választási eredményei a romániai megyékben

 

Hirdetés

A 2000-es évek elnökválasztási eredményei is ugyanazt a markáns különbséget adják ki: Erdély a jobboldali jelöltekre szavaz, a Regát inkább a PSD jelöltjére, bár egyre csökkenő mértékben.

A 2000-es évek elnökválasztási eredményeinek térképe

 

Hogy a hobbietimológus építész miért a középkori magyar királyság térképét vetítette rá Romániára, azt inkább magyarázza a napi politika és a trehány román történelemoktatás, mint a voksbéli eltérés valószerűbb oka. 

Mert lehet, hogy a szélsőjobbos érzelmű magyarok előszeretettel nézegetnek és osztanak meg az interneten Nagy-Magyarország-térképeket, amelyektől a román átlagpolgár már rendesen megtanult görcsölni, de a jelzett mentalitásbeli különbséget kevésbé határozza meg a Mohács után teljesen szétesett magyar királyság, mint az a tény, hogy utána Erdély sokszáz évig a Habsburg birodalom, majd az Osztrák-Magyar Monarchia része volt. 

Nagy-Magyarország körvonalával akaratlanul is akár, de nagyon jól lehet Romániában provokálni. Ha valakit a régiók közötti mentalitáskülönbség valószerűbb magyarázata érdekel, az inkább ezt és ezt a térképet próbálja meg rávetíteni a romániai elnökválasztásokéira.

További térképvetítések az alábbi linken:

Hirdetés