Steaua: román futballpályán csak románul beszéljünk!

Aki a román labdarúgó-bajnokság kenyerét eszi, az a stadionban is csak románul beszéljen. Mi ez itt, Európa?
Hirdetés

Soviniszta, magyarellenes megnyilvánulásokat eredményezett a Bukaresti Steaua labdarúgócsapatának edzője és egyik játékosa részéről az, hogy az együttes vasárnap este 1-0-s vereséget szenvedett Marosvásárhelyen a helyi ASÁ-tól a magyar, nagykárolyi születésű Kovács István által vezetett bajnoki mérkőzésen.

A meglehetősen durva meccs után – két Steaua-játékost kellett kórházba szállítani – az éllovas bukaresti katonacsapat (és a rendszerint a bukaresti nagycsapatokkal tartó bukaresti sportsajtó) elsősorban a játékvezetést okolta a vereségért. Costel Gâlcă, a Steaua edzője szerint legalább két ASA-játékost kellett volna kiállítani – ehelyett Kovács a Steauától küldött ki egy embert.

Gâlcă többek között azt rótta fel, hogy amikor a Marosvásárhely játékosa, N’Doye térddel fejbe rúgta Claudiu Keserűt, akit emiatt agyrázkódással kórházba kellett szállítani, az ASA-játékos még sárgát sem kapott. Mureşan viszont piros helyett csak sárgát kapott, amikor arcon könyökölte Rusescut, akit emiatt szintén le kellett cserélni.

Ugyancsak pirosat érdemelt volna a hazaiak kapusa, amikor a tizenhatoson belül szabálytalankodott Tănaseval szemben – ehelyett utóbbi kapott sárgát szimulálásért.

De ez igazából még semmi. Az igazi bűn csak ezt követően következett. Kovács István egyik partjelzője, Nagy Miklós, valamint a Vásárhely hátvédje, Sepsi László követte el. „Nagy Miklós magyarul beszélt Sepsi Lászlóval. Nem tudom miért, hiszen Romániában vagyunk” – leplezte le a vétket a Steaua edzője.

Hirdetés

Aki a jelek szerint kitűnően átadta tudományát játékosainak, mivel a meccs után az utolsó védőként szabálytalankodó, és ezért kiállított Pîrvulescu a Facebookon a következőket írta. „Sosem hittem volna, hogy egy ember így a bolondját járathatja egy egész országgal. Először is sértőnek érzem minden románnal szemben, hogy a román labdarúgó-bajnokság egyik mérkőzésén valaki magyarul beszéljen az ellenfél játékosaival.

A Steaua botlása azt jelenti, hogy 28 pontjával megőrizte ugyan első helyét a tabellán, de a második helyezett Kolozsvári CFR két pontra megközelítette.

Kép: sport.ro

 

Hirdetés