Jöhet az adómentes pálinkafőzés

Akár januártól érvénybe léphet a vonatkozó jogszabály, ha a képviselőház hétfőn megszavazza, s Traian Băsescu államfő kihirdeti azt.
Hirdetés

Románia eltörli 2015. január elsejétől a családi pálinkafőzés után fizetendő jövedéki adót – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök a közszolgálati televízió vasárnapi adásában. A miniszterelnök szerint a tervezetről hétfőn szavaz a parlament alsóháza, és ha az államfő kihirdeti a törvényt, az január elsejétől életbe is léphet. Hozzátette, Románia készül arra a jogi csatára, amelyet az Európai Bizottsággal kell megvívnia a jövedéki adó elengedése miatt.

„Van egy szomszédos ország, amelyiknek meggyűlt a baja az Európai Bizottsággal, és el is veszítette a pert – utalt Magyarországra a miniszterelnök. – Mi megtaláltuk a megoldást a jövedéki adó elengedésére, amit be is iktattunk a törvénybe. Úgy véljük, hogy ez összhangban van az európai szabályozással.”

Victor Ponta hozzátette, számít az Európai Bizottság vizsgálatára. „Minden bizonnyal lesz rá gondjuk a szomszédainknak. A Bizottság jelezte is már, hogy nem hagyja válasz nélkül, ha úgy járunk el, mint Magyarország, de mi találtunk egy másik jogi megoldást” – fogalmazott a kormányfő.

A jelenlegi adótörvénykönyv ezer eurós jövedéki adót szab meg a saját háztartásban készített, saját fogyasztásra szánt gyümölcspárlat esetében száz liter tiszta alkoholra. A pálinkafőzők azt kezdeményezték, hogy minden család adómentesen főzhessen 200 liter pálinkát saját használatra.
 

Hirdetés