EMNT és ELEN: együtt a nyelvi egyenlőségért

A második betűszó az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat rövidítése. És az EMNT immár teljes jogú tagja.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) csatlakozott az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózathoz (ELEN), és ezzel annak teljes jogú tagjává vált.

Davyth Hicks, a 44 nyelvi közösséget képviselő szervezet főtitkára, és Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke szombaton a marosvásárhelyi Autonómiatervezetek és regionalizmus a politikai képviselet asztalán című konferencia szünetében írta alá a két szervezet együttműködési megállapodását.

Sándor Krisztina elmondta, olyan szervezethez csatlakoznak, amelyik hozzásegíti az EMNT-t ahhoz, hogy nyomást gyakoroljon Bukarestre a nyelvi jogok tiszteletben tartása érdekében. Az ELEN-t jó példának tartotta arra, hogy civil szerveződésként is képes hatni a politikára.

Davyth Hicks célként fogalmazta meg, hogy a magyar nyelvet hivatalos regionális nyelvvé nyilvánítsák Romániában. Hozzátette, azt is el kell érni, hogy a magyarság hat százalékos aránya is elég legyen egy településen ahhoz, hogy a kisebbséget megillesse az anyanyelvhasználat joga a közigazgatásban. Ez a küszöbérték jelenleg húsz százalékos.

Az ELEN-t Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) romániai államfőjelöltje mutatta be olyan civil szervezetként, amely számára a megalakulása óta eltelt két év is elég volt arra, hogy tekintélyre tegyen szert Brüsszelben, és az európai kisebbségi kérdés állandó szakértőjeként kérjék ki véleményét. Szilágyi Zsolt azt is bejelentette, hogy az EMNP az európai föderalista és autonómiapárti politikai erőket összefogó Európai Szabad Szövetségbe (EFA) kérte felvételét.

Hirdetés

Eva Bidania Ibargutxi, az EFA politikai tanácsadója a sajtótájékoztatón elmondta, az EMNP csatlakozása több éves folyamat. A néppártnak előbb megfigyelői státust kell elnyernie a szövetségben. Azt is hozzátette, a pártszövetség bizalommal viszonyul az EMNP-hez, hiszen jó kapcsolatokat ápolnak a Tőkés László EP-képviselő brüsszeli irodavezetőjeként megismert Szilágyi Zsolttal.

A korábban függetlenként európai parlamenti képviselővé választott Tőkés László 2007 és 2009 között az EFA és a Zöldek közös frakciójában fejtette ki tevékenységét, azt követően, hogy az Európai Néppárt román képviselői nem járultak hozzá a néppárti frakciótagságához.
 

A képen: Szilágyi Zsolt néppárti államelnökjelölt, Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke, Davyth Hicks, az ELEN főtitkára és Eva Bidania Ibargutxi, az EFA politikai tanácsadója. Forrás: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Facebook-oldala

Hirdetés