Romániában a halottak is feltámadnak szavazáskor

Emlékeznek még a Băsescu leváltására irányuló 2012-es népszavazásra? A DNA ügyészei igen. Állítólag így csalt akkor a PSD jelenlegi kampányfőnöke.
Hirdetés

Több mint száz tanút hozatott buszokkal Bukarestbe pénteken a román legfelső bíróság Liviu Dragnea román miniszterelnök-helyettes ügyében, akit választási csalás megszervezése és befolyással üzérkedés vádjával állított bíróság elé a román korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő politikust azzal gyanúsítják az ügyészek, hogy a Traian Băsescu államfő leváltását célzó 2012-es népszavazáson politikusi befolyását felhasználva

csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait

az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében. A három olténiai megyéből rendőri segédlettel beidézett tanúk elmondták: nem szavaztak a 2012-es referendumon, aláírásukat és személyi adataikat mások hamisították oda a részvételi ívre. Az egyik tanút Kanadában élő fia miatt idézték be, akinek a nevében szintén szavazott valaki, holott a voksolás időpontjában nem volt az országban.

Az ügynek Dragneán kívül 76 vádlottja van, közülük kettőt, aki beismerő vallomást tett, már elítélt a bíróság: mindketten egy Olt megyei község választási bizottságának tagjai voltak. Fejenként egy év és

négy hónap felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

Szellemek voksoltak nem létező személyi igazolvánnyal, olyanok nevében adtak le voksokat szülőfalujukban, akik külföldön dolgoznak vagy Afganisztánban teljesítenek katonai szolgálatot. Halottak is voksoltak és olyanok, akik börtönbüntetésüket töltik más településeken” – mondta 2012-ben Daniel Morar, a DNA akkori főügyésze. Dragnea azt állítja, hogy nem követett el törvénytelenséget, kizárólag legális eszközökkel mozgósított a népszavazáson való részvételre.

Liviu Dragneának a novemberi államfőválasztáson is kulcsszerepe van pártja mozgósításában, regionális fejlesztési miniszterelnök-helyettesként neki van a legjobb kapcsolata a PSD önkormányzati tisztségviselőivel. Dragnea a napokban közölte:

megpályázza a PSD elnöki tisztségét,

Hirdetés

ha Victor Ponta miniszterelnök-pártelnököt novemberben államfővé választják.

2012 júliusában a választók népszavazáson döntöttek arról, hogy leváltják-e a parlament által felfüggesztett Traian Băsescu államfőt. Az urnáknál megjelent szavazók túlnyomó többsége az elnök menesztésére voksolt, mivel azonban a részvétel nem haladta meg az ötvenszázalékos érvényességi küszöböt, Băsescu visszatérhetett az elnöki hivatalba.

Fotó: www.radardemedia.ro

Hirdetés