Megint Udvarhelyen volt az irodalom G pontja

Hány évig készül egy regény, és milyen hosszú egy tenyérnyi próza? Závada Pál és Parti Nagy Lajos az udvarhelyi G. caféban.
Hirdetés

Hat évig írta, törölte, írta át Természetes fény című regényét Závada Pál, de a korábbiak is évekig készültek – derült ki csütörtök este Székelyudvarhelyen a G. caféban. Mert ott beszélgetett Murányi Sándor Olivér Závada Pállal és Parti Nagy Lajossal. Mindkét magyarországi írónak jelent meg idén új kötete, ezekből olvastak fel.

Parti Nagy Lajos a Fülkeufória és vidéke című kötetből, amely társadalmi-politikai jelenségeken elmélázó, szatirikus történetekből, glosszákból, „mesékből” áll. „Az irodalom mindenekelőtt nyelv és sűrítés. (…) Ötször annyi tervem meg ötletem van, mint amilyen hosszú lesz, vagy lehetne az életem” – mondta az író hozzátéve, hogy az utóbbi időben jobban izgatják ezek a kis, „tenyérnyi” prózák, mint a versek.
 
Murányi az Erdélyhez való kötödésükről is kérdezte a két írót. „Lehet, hogy most itt jobb élni” – jegyezte meg Závada, visszaemlékezve arra az udvarhelyi estére, amikor Kányádi Sándorral és Lázár Ervinnel tartottak író-olvasó találkozót kétszázötven érdeklődő előtt a városházán.
 
Parti Nagy szerint az utóbbi években Erdélyben a kulturális élet pezsgőbb és izgalmasabb a népességhez és a sajátosságokhoz arányítva, mint a magyarországi, és az ittenieknek szerinte teljesen elege van az anyaországi álságos, buta gyámkodásból.
 
Hogy milyen volt az est hangulata és az est beszólása? Az alábbi linken kiderül.
 
Fotó: Szabó Károly

Hirdetés