Funar bakot lőtt

Lehet államfőjelölt Victor Ponta: az ügynökvád egyelőre nem ért célt.
Hirdetés

Elutasította az alkotmánybíróság pénteken a Victor Ponta kormányfő államfőjelöltsége ellen beterjesztett óvást, amelyet a szociáldemokrata politikust ért ügynökvádra alapozott Gheorghe Funar független államfőjelölt. 

Funar Băsescu államfő tanúként való meghallgatását kérte a taláros testülettől, miután az elnök hétfőn azt állította Victor Pontáról, hogy 1997 és 2001 között a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) ügynöke volt. Gheorghe Funar szerint, ha az ügynökvád megalapozott, akkor Ponta jelöltsége törvénytelen. Úgy vélte: az alkotmánybíróságnak meg kell bizonyosodnia arról, hogy a SIE valóban beszervezte-e az 1997-ben ügyészként dolgozó Pontát, mert ha ez igaz, akkor megsértette az alkotmány összeférhetetlenségi előírásait.
 
Keresetében hozzátette: az is előfordulhat, hogy Ponta ma is aktív ügynök, és ebben az esetben törvénytelenül pályázta meg az államfői tisztséget. Ponta „merő hazugságnak” minősítette Băsescu állításait, és azt mondta: amióta 1995-ben elvégezte a jogi egyetemet, „betartotta a törvényeket, a hazáját szolgálta”, és ezt fogja a jövőben is tenni.
 
Az alkotmánybíróság – tanúk meghallgatása nélkül – szótöbbséggel döntött a Ponta jelöltségét támadó kereset elutasításáról, az indoklást pedig később teszi közzé.

Hirdetés