Tiszteli a Meki a magyarokat, de csak románul

Pedig a hollandiai leányvállalat annyira figyelmes a fríz kisebbséggel szemben, hogy még az északnyugati régióban élő mintegy félmilliós népcsoport zászlóját is kitűzte a McDonald’s éttermeire.
Hirdetés

Nagyon tiszteli a magyar vendégeit a McDonald’s romániai gyorséttermi lánca, azonban ezt továbbra is csak román nyelven hajlandó tenni – derül ki a bukaresti leányvállalat álláspontjából, amelyet Landman Gáborral ismertetett. A European Language Right (Európai Nyelvi Jogok) nevű hollandiai alapítvány erdélyi elnöke, Landman Gábor azzal a kéréssel kereste meg a világszerte ismert, fél évszázados múltra visszatekintő céget, hogy a magyarlakta vidékeken a McDonald’s feliratozza két nyelven az éttermeit.

Az erdélyi és hollandiai kettős lakhelyű aktivista rámutatott, hogy olyan nagyvárosokban, mint Marosvásárhely, Kolozsvár vagy Nagyvárad, jelentős magyar közösség él, amelyet a nyelvi jogok chartája, valamint a jóérzés törvényei szerint megilletné az anyanyelv használati joga. Landman azt is szóvá tette, hogy a cég marosvásárhelyi egységében dolgozó kiszolgálók közül szinte senki nem beszéli a magyar nyelvet.

Július 26-i beadványára csak azok után kapott Bukarestből választ, miután azt a hollandiai központnál is megsürgette. A néhány soros, angol nyelvű, McDonald’s Romania csapata aláírással ellátott levélben a cég bukaresti vezetői több mindenről informálják a kisebbségi jogokért küzdő Landmant, a két- vagy többnyelvűség esetleges bevezetéséről viszont egy szót nem ejtenek.

Ezzel szemben a hollandiai leányvállalat annyira figyelmes a fríz kisebbséggel szemben, hogy még az északnyugati régióban élő mintegy félmilliós népcsoport zászlóját is kitűzte a McDonald’s éttermeire.

Kép: joeybonifacio.com
 

Hirdetés