Băsescu kitartóan kampányol Ponta ellen

Az államfő fenntartja állításait a karrieristának nevezett Victor Ponta titkosügynöki múltjáról. Leplezése érdekében a hírszerzés törvénytelenül járt el – állítja.
Hirdetés

Băsescu szerdán a politikai játszmákba való beavatkozással vádolta meg a SIE ideiglenes vezetését, illetve volt igazgatóját, és kijelentette: meg kell erősíteni a titkosszolgálatok felügyeletét, mert azok „visszaélésre hajlamosak”. 

Az elnök egyszerű „karrieristának” nevezte Pontát, aki szerinte csak azért lépett be 27 évesen a SIE-hez, hogy külföldi rendezvényekre utazhasson. Kifejtette: semmi akadálya nem lett volna annak, hogy Ponta feltüntesse önéletrajzában, hogy a hírszerzésnek dolgozott, ha beszervezésével nem sértették volna meg az alkotmányt.
 
Az államfő törvénycikkelyek sorát ajánlotta a sajtó figyelmébe, amelyek szerinte azt támasztják alá, hogy a SIE tevékenysége és aktív állománya ugyan államtitoknak minősül, de a volt ügynökök felfedését a törvény nem tiltotta: ezt szerinte csak Victor Ponta ügynökmúltjának leplezése érdekében, egy szabálytalan kormányhatározattal titkosították. Az elnök szerint a volt ügynökök felfedését tiltó határozatot törvénysértő módon, a Legfelső Védelmi Tanács megkerülésével fogadta el tavaly a Ponta-kormány.
 
Băsescu azzal vádolta Teodor Meleşcanu volt SIE-igazgatót, hogy egy politikai játszma kedvéért besározta az „egyik legjobb” kémszolgálatot. Az elnök bemutatta a sajtónak azt a SIE-nek címzett hivatalos átiratot, amelyben tavaly novemberben arról érdeklődött a szolgálatnál, van-e a kormánytagok között korábbi SIE-ügynök. Mint mondta: Meleşcanu csúsztatott, amikor úgy állította be, hogy – jogtalanul – ügynöklistát kért volna tőle.
   
Az elnök szerint a kormánytagokra vonatkozó információt törvénysértő módon tagadták meg tőle, mert a jogszabályok csak a szolgálat „információforrásainak és módszereinek” kiadását tiltják, egyébként viszont az elnöknek minden államtitokhoz hozzáférése van.
 
Băsescu szerdai sajtónyilatkozata alkalmával sem árulta el, honnan származik a kormányfő ügynökmúltjával kapcsolatos értesülése, ha nem SIE-től.

Hirdetés