Băsescu szerint a miniszterelnök a volt titkos ügynök

Most képzelték volna, hogy ez a jó svádájú, kölyökképű, szemüveges fiatalember maga a román dzsémszbond? Az államfő jól elmagyarázza, hogy történt.
Hirdetés

A választási kampány közepére időzítve, hogy reményei szerin nagyot durranjon, árulta el Traian Băsescu államfő, hogy Victor Ponta miniszterelnök az az államfőjelölt, aki korábban a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) ügynöke volt. Az elnök hétfőn este a Realitatea hírtelevízióban jelentette ki: Ponta az a jelölt, akinek kapcsán még hetekkel ezelőtt megjegyezte: ha nem jelentkezik önként, ő maga leplezi le.

Băsescu szerint Pontának be kell ismernie, hogy titkos ügynök volt, ellenkező esetben „volt főnöke az arcába vigyorog majd.”

Hozzátette:

a kormányfő akkor volt a SIE ügynöke, amikor ügyészként tevékenykedett,

márpedig ez a korábbi alkotmány értelemben összeférhetetlenségnek minősül.

„A volt főnöke a képébe vigyorog majd, amikor államfő lesz. Az, hogy most is vigyorog, amikor még csak miniszterelnök, még elmegy” – fogalmazta meg plasztikusan véleményét az államfő, mellőzve a kimerítőbb magyarázkodást.

„Victor Pontának be kell ismernie, hogy 1997 és 2001 között a SIE fedett ügynöke volt” – szögezte le az államfő, aki szerint ez magyarázza gyors karrierjét. Rámutatott: ennek nyomán került egy bukaresti kerületi ügyészségről a legfőbb ügyészségre. Băsascu azt is elmondta: mindet bizonyítani is tudja.

Az államfő azt is közölte, hogy Teodor Meleşcanu, a SIE volt igazgatója – aki jelenleg szintén államfőjelölt – korábban olyan kormányrendeletet terjesztett be, amelyet a miniszterelnök is aláírt, és amely nagyobb védelmet biztosít a volt ügynökök számára is.

Hirdetés

Az államfő közölte: akkor kezdett gyanakodni, amikor tavaly Valer Marian szenátor a parlamentben kérdéseket tett fel a kormányfőnek, többek között azt: igaz-e, hogy 1997-ben beszervezte a SIE, ahol aztán Umbre, illetve H fedőnéven tevékenykedett, és többek között Olaszországba küldték továbbképzésre a maffiaellenes harcban, ahol

az volt a feladata, hogy megfigyelje Carla del Ponte volt maffiaellenes ügyészt,

aki később a volt Jugoszlávia területén elkövetett bűncselekményeket vizsgáló törvényszék főügyésze lett.

Băsescu szerint az, hogy Ponta SIE-ügynök volt, a 2003-ig érvényben levő alkotmány 131. cikkelye értelmében összeférhetetlenségnek minősül.

Ponta egyébként még korábban cáfolta, hogy ügynök lett volna, egy másik interjúban viszont azt mondta: ha az lett volna, akkor is le kellene tagadnia. Úgy vélte egyúttal, hogy az államfő kampánycélból állt elő a leleplezéssel.
 

Hirdetés