Ponttal távozik Bukarestből a magyar nemzeti tizenegy

Új mentalitást hozott az új szövetségi kapitány. A magyar válogatott nem eleve vesztesként lépett pályára a románok ellen.
Hirdetés

Dzsudzsák Balázs történelmet írt.

Na jó, igazából nem írt ő ma semmit. Csak gólt lőtt. Egyenlítő gólt. A románok ellen. Bukarestben. Ami azt jelenti, hogy a magyar válogatott győzelemmel felérő döntetlent ért el a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjének F csoportjában szombaton este játszott mérkőzésen, amely 1-1-re végződött.

Ezzel pedig a magyar együttes 1972 után először szerzett gólt a román nemzeti tizenegy ellen idegenben. Ez legalább szépségflastrom annak fényében, hogy 33 éve nem tudta legyőzni a románokat.

A körítés teljes mértékben méltó volt a presztízsmeccshez, a magyar szurkerek már a vonaton is keményen tolták, de a bukaresti Nemzeti Arénában már a több tízezernyi hazai szurkoló volt fölényben. Ha valaki még nem hallotta a magyar himnuszt, akkor a szombat esti meccs előtti percek után azt hiheti, hogy az csupán hosszú füttyszóból áll.(Gyengébbek kedvéért: a román szurkolók mindvégig egy emberként fütyültek, így

egyetlen akkord sem hallatszott nemzeti imánkból).

Majd a meccs során egyrészt „1918” feliratú molinókkal jelezték, milyen empatikusan viszonyulnak Erdély elvesztéséhez, illetve több ízben is különféle tárgyakat dobáltak be a pályára, és hosszasan, lelkesen skandálták a „Ki a magyarokkal az országból!” rigmust. A Dinamo ultrái olyan lelkesen dobálták a petárdákat a magyar szektorba, hogy végül a biztonságiaknak kellett szétkergetniük az agilis román drukkereket.
A szurkolókhoz hasonlóan

a román válogatott is határozottabban kezdte a meccset,

többet birtokolta a labdát, de igazi gólveszélyt nem jelentett. Az Észak-Írország elleni hazai, szégyenletes vereség után leváltott Pintér Attila utódja, Dárdai Pál által először irányított magyarok taktikusan, kisebb hibákkal tarkítva, de eredményesen védekeztek, és egy szabadrúgás végén a válogatottba visszatérő Szalai Ádám fejjel a vezetést is megszerezte – volna, ha a szabályos gólt a játékvezetői stáb les címén nem érvényteleníti.

Már úgy tűnt, nem hogy nem ismétlődik meg a tavalyi szégyen, amikor a románok már a második percben vezettek a vb-selejtezőn, az első 45 percben eldöntve a meccset, hanem a magyar nemzeti tizenegy kihúzza kapott gól nélkül az első félidőt, amikor a magyar védelem jobb oldala – a meccs során nem először – elbambult, a bal oldalon elfutó Raț pedig egy távoli passz után a teljesen leblokkolt magyar védők között berobbanó Rusescu elé tálalt, aki öt méterről nem tudta kihagyni a kihagyhatatlant.

Hirdetés

Na de. A második félidőre Dárdai láthatóan felrázta a koronás címeres mezben futballozó együttest, és teljesen megfordult a játék képe: a románok talán az eredményt akarták védeni, talán elfáradtak, a lényeg az, hogy – többek között a bal oldalon beállít Nikolics révén – a magyarok veszélyesebbek voltak, egyre többet támadtak, és ez – egy román lesgól után – azzal végződött, hogy

Dzsudzsák szabadrúgásból egyenlített.

Innentől már kevés említésre méltó helyzet történt, a románok zavartan futottak a győztes gólért, miközben Nikolics is kihagyott egy ziccert, így végül a négy perces hosszabbítás után maradt az 1-1-es végeredmény, és a győzelemmel egyenértékű bukaresti iksz.

A román szurkolók pedig annyi örömmel maradtak, hogy egy több négyzetméteres drapin kiírhatták: Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam.
A magyarok meg azzal vigasztalhatják magukat, hogy a nemzeti együttes presztízsgólt szerzett, és presztízsdöntetlent ért el Bukarestben.
 

Eb-selejtező, F csoport, 2. forduló:
Románia-Magyarország 1-1 (1-0)

Bukarest, Nemzeti Stadion, 55 000 néző, v.: William Collum (skót)
gólszerzők: Rusescu (44.), illetve Dzsudzsák (82.)
sárga lap: Hoban (18.), Gardos (31.), Grigore (79.), Rusescu (90.), illetve Gera (26.), Varga (51.), Juhász (69.), Elek (74.), Király (86.), Korcsmár (90.)
 

Hirdetés