A többség normálisan, néhányan patologikusan reagálnak az autonómiára

Kelemen Hunor értékelte eddigi benyomásait, amelyeket az RMDSZ autonómiatervezetének ismertetésein szerzett.
Hirdetés

„Ha kizárjuk a klinikai eseteket, amelyeket a pszichiátrián kellene kezelni, akkor a többi reakció normálisnak mondható egy ilyen időszakban, főleg ami a civil és akadémiai szférát illeti” – értékelte ma Kelemen Hunor az RMDSZ autonómiatervezete kiváltotta eddigi reakciókat.

 
Azon a pár vitán, amelyeken részt vett, az RMDSZ elnöke érdeklődést, nyitottságot tapasztalt a románok részéről – számolt be Sepsiszentgyörgyön a Nagy Endre újságíróval és Antal Árpád polgármesterrel folytatott pódiumbeszélgetésen. 
 
Szerinte a mi felelősségünk olyan válaszokat adni a románok megértési igyekezetére, hogy azokkal a leépítsük az előítéleteket, amelyek nem tűntek el a kommunizmussal. Úgy véli, mind a két közösség cipeli még a kommunizmus örökségét, és ha nem sikerül leépíteni az előítéleteket és sztereotípiákat, akkor nem jelenik meg az erős társadalomhoz nélkülözhetetlen bizalom.
 
Kelemen szerint azt kell elmagyaráznunk az egyre inkább világlátott román közösség tagjainak, hogy törekvésünkkel az autonómiára, a nyelvi jogok szélesítésére nem akarunk elvenni semmit a románoktól, nem ártunk Románia érdekeinek, és senki sem lesz szegényebb vagy boldogtalanabb, ha a magyar közösség intézményi garanciákat kap nemzeti identitásának megőrzésére.
 
Az RMDSZ autonómiatervezete 97 cikkelyben foglalja össze ezeket, és itt olvasható.

Hirdetés