Kilőhetőek a problémás medvék

Extra kilövési keretet is jóváhagyott idén kivételesen a környezetvédelmi minisztérium. Mert van baj elég. Főleg a Székelyföldön, ahol idén jelentősen megnőtt a nagyvadak által okozott károk száma.
Hirdetés

A vadászati idényre jóváhagyott kilövési kereteken felül első alkalommal egy extra kilövési keretet is jóváhagyott a környezetvédelmi minisztérium a problémás medvék által jelentett helyzetek megoldására. A nemrég elkezdődött medvevadászati idényben országos szinten 550 medvét lőhetnek ki a vadásztársulatok, ebből összesen 53 medve oszlik meg a Hargita megyében működő 18 vadásztársulat között – mondta el Domokos László József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője.

A medvevadászati idényen kívül felhasználható kilövési kvótában országos szinten 38 medve szerepel, ez nincs leosztva megyékre, ugyanis minden eset egyedi elbírálás alá esik, és a környezetvédelmi szakvéleményezést követően csak egyedi minisztériumi engedéllyel lőhetők ki a problémás vagy az emberre veszélyt jelentő egyedek – tudta meg a Székelyhon.ro a környezetvédelmi ügynökség igazgatójától.
 

Domokos László József azt is közölte, utasítást kaptak Korodi Attila környezetvédelmi minisztertől, hogy tájékoztassák az önkormányzatokat arról, hova kell fordulniuk a medvékkel kapcsolatos esetleges problémák, károk miatt. Az ügynökség ezt tájékoztatókkal és három térkép segítségével oldja majd meg. Az egyik térképen az adott településhez tartozó területek szerepelnek, a másikon az illetékes vadásztársulatok jelennek meg, a harmadikon pedig a vadászterületek felosztása – fejtette ki az igazgató.
 

Idén egyébként jelentősen megnőtt a medvék által okozott károk száma Hargita megyében. Mint azt Domokos László József elmondta, a feljegyzett esetek száma már meghaladta a kétszázat, miközben tavaly egész évben a száznegyvenet sem érte el.
Az alábbi linken friss medve–ember találkozóról is olvashat. Félelmetes.
 

Hirdetés