Első autó programmal (is) kampányol a Ponta-kormány

35 évesnél fiatalabb, de már elmúlt 18? A kormány legújabb projektje Önt is megcélozza. Már ha új autót szeretne venni, s van átlagosan 670 leje a havi törlesztőrészletre.
Hirdetés

Első autó néven állami hitelgarancia-programot indítását tervezi a kormány, amellyel főleg a 18 és 35 év közötti fiatalokat támogatnák abban, hogy egy legfeljebb 50 ezer lej értékű új gépkocsit vásároljanak – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök hétfőn. Az általa vezetett kabinet évi 20 ezer új, kevésbé szennyező autó vásárlását kívánja elősegíteni, ezzel az is a szándéka, hogy a román autóiparban, illetve beszállítóknál dolgozó 200 ezer ember munkahelyének megőrzését is segítse.

Victor Ponta kifejezte reményét, hogy a fiataloknak szóló program ugyanolyan sikeres lesz, mint az Első otthon nevű lakásvásárlási hitelkedvezmény, amelynek a keretösszegét a költségvetés-kiigazításnál 700 millió lejjel kellett kiegészíteni. A kormány nem titkolt reménye, hogy ezzel a hazai autóiparban, illetve beszállítóknál dolgozó 200 ezer ember munkahelyének megőrzését is segíti.

A Constatin Nița gazdasági miniszter által ismertetett Első autó programnál „előnyben részesülnek” a 35 év alatti fiatalok, de nem zárják ki belőle az idősebbeket sem. A vásárlónak a legfeljebb 50 ezer lej értékű új autó árának 5-10 százalékát kell előlegként befizetnie, a különbözetre felvett hitelt pedig legfeljebb hét év alatt kell törlesztenie. Az állam a hitel felére vállal garanciát, a másik felére pedig a megvásárolt autó a fedezet.

A programban részt vevő bankok által felszámított kamat legfeljebb 3 százalékkal haladhatja meg a három hónapos ROBOR-kamat (a tíz piacvezető bank által a bankközi piacon nyújtott lejhitelek átlaga) szintjét, amely jelenleg 3 százalék körül mozog. Ily módon a program 6 százalékot nem meghaladó kamatot kínál, miközben az autólízingek THM-je jelenleg 9-12 százalék körüli Romániában. A gazdasági miniszter szerint átlagosan 670 lejes havi törlesztőrészlettel lehet számolni.
Az Első autó programról a tervek szerint a jövő heti kormányülésen döntenek, és így a program november elsején indulhat be.
 

Hirdetés