Újabb kormányzati kampányosztogatás

Teljesen „véletlenül" éppen a kampányidőszakban jutott eszébe a kormánynak a korábbinál jóval nagyobb összeget juttatni az önkormányzatoknak. A pénz jó részét persze máshonnan vonták el.
Hirdetés

Újabb akció révén próbálja bebiztosítani Victor Ponta miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltjének győzelmét a kormány. A költségvetés-kiegészítés keretében jelentős összegeket vont el bizonyos területekről, hogy azok egy részét az önkormányzatoknak adja különféle projektek megvalósítására.

A kabinet egyebek mellett az államelnöki hivatal, a képviselőház, az alkotmánybíróság, a Román Akadémia, a gazdasági, az oktatási, a művelődésügyi, valamint a sport- és ifjúsági minisztérium költségvetését készül csökkenteni, ugyanakkor pluszösszeget biztosít a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI), a Külügyi Hírszerzésnek (SIE), a kormányőrségnek (SPP), a különleges kommunikációs szolgálatnak (STS), illetve a szenátusnak és az ombudsmannak. Utólag a kormány azt ígérte: az oktatás és az egészségügy költségvetését növelik.

A tervezet szerint ugyanakkor közel 4 milliárd lejjel – 900 millió euróval – csökkentik azt a költségvetést, amelyből az államnak a vissza nem térítendő európai uniós finanszírozással megvalósuló projektek önrészét kellene biztosítania – az összegből több mint egymilliárd lejt autópálya-építésre szánt eddig a kabinet. A kormány 1,16 milliárd lejt különít el az általános forgalmi adóból befolyó összegből a helyi önkormányzatok számára, ehhez hozzájön további egymilliárd lej az Országos Településfejlesztési Programon (PNDL) keresztül, az EU-s projektek társfinanszírozására szánt költségvetés megvágásával pedig még 100 millió lejt osztanak szét a helyi hivataloknak a kultúrotthonok és sportlétesítmények korszerűsítésére, fejlesztésére.

Ez jóval nagyobb összeg, mint amennyit tavaly fordított a helyi önkormányzatokra a kabinet: 2013 első költségvetés-kiigazítása során ugyan 600 millió lejjel növelték a vidékfejlesztési minisztérium büdzséjét, de a második módosításnál 300 millió lejt vontak el a szaktárcától.

Ismeretes, hogy a kormány már korábban is számos, gazdasági jellegű döntéssel próbálta a PSD-s jelölt mellé állítani a polgárokat. Így többek között költségvetési fedezet nélkül csökkentette a munkáltatói tb-járulékot, és amnesztiát adott azoknak, akiknek valamely hivatal tévedése miatt állami juttatásokat kellett volna visszafizetniük.

Hirdetés

A mostani, számos ágazatot hátrányosan érintő, az önkormányzatok számára azonban kedvező lépés is egyértelműen kampánycélokat szolgál. Egyrészt az érintett települések polgárait célozza, akik – a kabinet várakozásai szerint – elégedetten konstatálják majd, hogy a kormány milyen „nagylelkűen” gondoskodik róluk. Másrészt ugyanakkor a helyi elöljárók számára jelent „motivációs” tényezőt. Különösen vidéken, a falvakban érvényes, hogy a helyi polgármester jelentős befolyással rendelkezik a polgárokra, amit választások idején lehet kamatoztatni. Az emberek ugyanis gyakran arra a pártra, illetve jelöltre szavaznak, akit az elöljáró kijelöl számukra – akár rábeszélés, akár ígérgetés, akár fenyegetések kíséretében. A polgármesterek „jóindulatának” megtartása, illetve megszerzése érdekében pedig fontos, hogy a kormány anyagilag is támogassa őt, illetve az általa vezetett települést, hiszen a különféle beruházások révén a kormány segítségével saját népszerűségét is növelheti, bebiztosítva ezáltal az újabb mandátumot.

Mindebből az szűrhető le, hogy Pontáék továbbra sem akarnak semmit sem a véletlenre bízni, és minden eszközt bevetnek annak érdekében, hogy ők nyerjék az államfőválasztást. Másrészt az is, hogy a kedvező felmérési eredmények ellenére sem biztosak a végső győzelemben.

Mindez azonban főleg az ő problémájuk. Az viszont már minden egyes polgárt érint, hogy kizárólag a saját választási sikerüket szem előtt tartva, mérsékelt felelősségtudattal hoznak meg az állami költségvetésre jelentős hatással bíró döntéseket.
 

Hirdetés