Új etnikai alku kéne. De most már az autonómiáról

Bejelentkezett és újabb „Neptunt” sürget a PER, az RMDSZ és a kormányzat közötti, 1993-as háttérmegállapodás nyélbeütője.
Hirdetés

Új alapokra kell helyezni a román többség és a magyar kisebbség közötti viszonyt, újra kell értékelni a húsz évvel ezelőtt megkötött megállapodást – jelentette ki hétfőn Sepsiszentgyörgyön Allen Kassoff, az Egyesült Államokban bejegyzett Project on Ethnic Relations (PER) jogvédő szervezet 2005-ben visszavonult igazgatója.

Allen Kassoff elmondta, román politikusok kérték, hogy a PER ismét vállaljon szerepet a román–magyar párbeszéd új alapokra helyezése érdekében – számol be a Krónika a Kovászna megyei önkormányzat által szervezett beszélgetésről, amelyen intézményvezetők, a történelmi egyházak és a civil szféra képviselői vettek részt.
 
Az amerikai szervezet képviselői januárban és márciusban találkoztak a román pártok és az RMDSZ képviselőivel, az elmúlt hétvégén pedig ismét. Allen Kassoff úgy látja, a románok is tudatában vannak, hogy akadozik a kommunikáció, érzik, hogy a magyar közösség igényeire jobban oda kell figyelniük.
 
Emlékeztetett, a Project on Ethnic Relations szervezte meg Neptunon azt a találkozót, melynek keretében RMDSZ-es politikusok (a szervezet akkori alelnökei: Tokay György, Borbély László és Frunda György) tárgyalóasztalhoz ültek az akkori román hatalom képviselőivel, ezt pedig egy svájci találkozó előzte meg.
 
„Húsz év alatt az etnikai jogok terén születtek eredmények, de ezek gyakorlatba ültetése nem valósult meg maradéktalanul, most már többre van szükség” – ismerte el maga Kassoff is.
 
A párbeszédet most viszont úgy kell újrakezdeni, hogy annak a székelyföldi autonómia is külön fejezete legyen, mondta Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke.

Hirdetés