Baja van a Viktorokkal Victoria Nulandnek

Victoria Nuland, amerikai külügyi államtitkár-helyettes éles bírálattal illetett egyes közép-európai politikusokat. Na de kire gondolt a „szerző”?
Hirdetés

Az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese, Victoria Nuland azt találta mondani Washingtonban, egy politikai elemzői központban tartott beszédében, hogy elítéli azokat a közép-európai politikusokat, akik „éjjel a NATO 5. cikkelyével takarózva nyugodtan alszanak”, nappal pedig korlátozzák a sajtót és a civil társadalmat, oltalmuk alá veszik a korrupt parlamenti képviselőket és az illiberális államot építik.

 
Az áttételes bírálat egyértelműen Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek szólt, de nem volt véletlen a többes szám. A román ellenzék beindult, és a jobboldalinak mondható HotNews és a Gândul meg is írta, hogy az amerikai politikus

Victor Ponta román kormányfőre is utalt.

Traian Băsescu is megkezdte a látványos aggódást, mondván: sajnálatos, hogy a vezető román politikusok figyelmen kívül hagyják mindazt, amit az Egyesült Államok politikusa a korrupcióval kapcsolatosan jelzett beszédében. Băsescu – amiképpen a Hotnews és a Gândul is – felemlegeti a Microsoft ügyet, amelyre véleménye szerint Nuland utalt, amikor a korrupcióról beszélt.  
 
Az amerikai államtitkár-helyettes kijelentéseire Victor Ponta is reagált, aki szerint

az USA már rendkívüli kritikus Magyarországgal szemben.  

Ami az Orbán Viktort ért támadást illeti, ezekre a helyszínen tartózkodó Németh Zsolt azzal reagált, hogy hasznos lenne, ha az Egyesült Államok két év után nagykövetet küldene Budapestre, mert így pontosabb információkhoz juthatna a magyar politikáról.
 
Frissítés!
 
Dan Şova, a PSD szóvivője egy pénteki közleményben úgy vélte, az amerikai államtitkár-helyettes csütörtökön a hatodik Egyesült Államok-Közép-Európa Stratégiai Fórumon „nyilvánvalóan a magyarországi helyzetre és Orbán Viktor tetteire” utalt.

A PSD szóvivője szerint „valamennyi európai és észak-atlanti partner tudja, hogy Orbán Viktornak, Traian Băsescu barátjának despotikus a viselkedése,

Orbán korlátozta a magyarországi média és az állami intézmények szabadságát,

valamint Magyarország EU- és NATO-tagsága ellenére elfogadhatatlan politikai irányt követ”. 

A PSD szóvivője felidézte, hogy Magyarország befejezte a gázexportot Ukrajnába, és úgy vélte, senki számára nem titok, hogy Orbán Viktornak „különleges kapcsolata van Moszkvával és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel”. Mint mondta, Bukarest – Budapesttel ellentétben – támogatja Moldovát és Ukrajnát, és segíti energiára szoruló szomszédjait. 

Hirdetés

Victor Ponta miniszterelnök pénteken arra az újságírói kérdésre, hogy miként értékeli Nuland nyilatkozatát, annyit mondott: Barack Obama amerikai elnök is keményen bírálta már a nyilvánosság előtt a magyarországi helyzetet, amit román miniszterelnökként nem kíván kommentálni

Fotó: eurotv.md

Hirdetés