Hetvenöt kiló „katit” foglalt le a hatóság

Úgy tűnik, Románia drogpiacán is megjelent "kati". A kábítószer-ellenes hatóság először kapcsolt le terjesztőket ilyen droggal.
Hirdetés
A szervezett bűnözés elleni igazgatóság nyomozói és ügyészei szerdán őrizetbe vettek két román állampolgárt, akik a gyanú szerint egy drogterjesztői hálózat tagjai. A 75 kilogramm khat, vagy közismertebben Khat nevű kábítószert Afrikából hozták be az országba, csomagszállítóval. A drog egy dobozban volt elrejtve, bámiák (a mályvafélék családjába tartozó zöldség) közé. A csomagot a gyanúsítottak Otopenibe szállították, ahol egy garázsban tárolták volna, ha a drogellenes hatóság le nem csap rájuk.
 
A bűnüldözők nyilatkozata szerint még nem volt rá példa, hogy ilyen típusú drogot foglaljanak le Romániában. Tudomásuk szerint kilogrammonkénti ára 1200 lírára tehető. A két gyanúsítottra mintegy 20 év börtönbüntetést szabhat ki a bíróság dílerkedésért.
 

A khat vagy khatcserje (Catha edulis) a kecskerágófélék családjába tartozó, Afrika magashegységeiben élő örökzöld cserje vagy fa. Katinon nevű alkaloidot tartalmaz, ami egy amfetamin-szerű stimuláns. Több országban – köztük Romániában is – fogyasztása, termesztése és kereskedelme is illegálisnak minősül. Számos országban viszont ezzel ellentétben szabadon fogyasztható és kereskedelme, valamint termesztése is legális. Ez a „kati” nem azonos a szintén katiként emlegetett mefedron partidroggal.  

A drognak az amfetaminhoz hasonló hatása van: emeli a vérnyomást, a pupillák kitágulnak, súlyos esetben szívritmus-zavart vagy akut pszichotikus állapotot okozhat.

Fotó: AFP 

Hirdetés