A tuti befutóra fogad az MPP

Csak azt a magyar államfőjelöltet támogatná az MPP, amelyiknek lenne esélye bejutni a második fordulóba. Nincs esély, nincs támogatás. De hogy kerül a képbe Victor Ponta nagyapja?
Hirdetés

A Magyar Polgári Párt (MPP) esélyteleneknek tartja a romániai elnökválasztás magyar jelöltjeit, és csak azt támogatná közülük, aki esetleg bejutna a választás második fordulójába – mondta szerdán Biró Zsolt pártelnök. 

Marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján kitérő választ adott arra az újságírói kérdésre, hogy pártja Kelemen Hunort, az RMDSZ jelöltjét, vagy Szilágyi Zsoltot, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltjét támogatja a romániai államelnök-választáson.
 
„Világos, hogy november másodikán egyik jelölt sem kaphatja meg a szavazói névjegyzékben szereplő szavazópolgárok több mint felének bizalmát, november 16-án pedig azt a magyar jelöltet támogatjuk, amelyik bejut a második fordulóba” – idézte az MPP közleménye Biró Zsoltot. A pártelnök közölte,

elküldték a két magyar államfőjelöltnek a párt alkotmánymódosítási elképzeléseit,

és arra kérték őket, jelenítsék meg ezeket a választási kampányban.
 
Az MPP júliusban javasolta, hogy valamennyi őshonos romániai nemzeti közösség jogait az illető közösségre szabott sarkalatos törvény írja le, és hogy ezt a törvényt az illető kisebbség bevonásával szövegezzék meg. A párt azokat a nemzeti közösségeket tekintené őshonosoknak, amelyek több mint száz éve élnek együtt a román néppel. Ezeket Románia államalkotó tényezőként ismerné el az alaptörvényben. Azt is rögzítené, hogy a Romániában fennálló „nemzeti egyenlőség és nemzeti szabadság erkölcsi, történelmi és jogi alapja” az erdélyi románok 1918. december 1-jei gyulafehérvári nyilatkozata. Az Erdély és Románia egyesülését kimondó dokumentum teljes nemzeti szabadságot ígért az együtt élő népeknek.
   
Biró Zsolt szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, Victor Ponta baloldali államfőjelölt lesz a következő, akinek elküldik a párt ötpontos alkotmánymódosító csomagját, hiszen ő éppen az 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés jelszavára építi kampányát, arra hivatkozva, hogy erdélyi felmenőkkel rendelkező családjában élénken él a nagygyűlés emléke.
 
„Ha Victor Ponta nagyapja ígéretet tett az én nagyapámnak, akkor azt az unokának illik beváltania. Ez lehet a békés együttélés alapja. Ameddig nem lesz autonómiánk, a társadalmi béke is várat magára” – jelentette ki az MPP elnöke.

Hirdetés