Moldáv megszállás a Székelyföldön

Nyáron mindenképp érzékelhető volt. Legalábbis ott, ahol fürdőzni, wellnessezni lehetett. Télen a síparadicsomok következhetnek.
Hirdetés

A vízumkötelezettség feloldásának és az intenzív népszerűsítési kampánynak köszönhetően egyre több moldovai turista látogat a Székelyföldre, ahol elsősorban a fürdőhelyeket, a wellnessközpontokat részesítik előnyben. Bár számukat illetően hivatalos statisztikák nincsenek, a nyáron ritka volt az a nap, amikor például Parajdon ne lehetett volna

több tucat moldovai rendszámú gépkocsit

felfedezni egyszerre az amúgy is zsúfolt parkolókban.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Tusnádfürdő polgármestere. Albert Tibor kifejtette, már ezen a nyáron érződött, hogy több moldovai turista érkezett, a jól fizető vendégek is lendítették a forgalmat, ezért az önkormányzat tervezi, hogy a keleti szomszédnál ezentúl is népszerűsíti idegenforgalmi célpontjait.

Kovászna megyében eközben egyelőre kevés a moldovai vendég, pedig intézményesített szinten immár három éve részt vesznek a moldovai fővárosban megszervezett Tourism. Leisure. Hotels nevű idegenforgalmi vásáron.

„Az ottani turistákat elsősorban a fürdőhelyek érdeklik, nem tesznek meg hosszú utat csak azért, hogy meglátogassanak egy múzeumot. Elsősorban

a wellness lehet vonzó

Hirdetés

számukra” – próbált magyarázatot találni a tapasztaltakra Albert Zoltán, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület munkatársa.

Közép-Erdélybe még ha elvétve el is jutnak a moldovai turisták, a Partiumig már nem mennek el, derül ki a Krónika összeállításából.

Hirdetés