Érdemben is elkezdődött a Mikó-per tárgyalása

Markó Attila abban bízik, hogy a következő, október 21-ei fordulón akár ítélet is születhet.
Hirdetés

Hétfőn érdemben is elkezdődött a Mikó-per tárgyalása, ám ítélet ezúttal sem született, az újabb fordulót október 21-ére tűzte ki a ploieşti-i táblabíróság. Markó Attila– akit alapfokon három év börtönbüntetésre ítéltek a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatásáért – a Krónikának elmondta, a per menetét illetően előrelépés történt, ugyanis többszöri halasztás után hétfőn  végre a védelem kéréseit és kifogásait vizsgálta meg a bíróság.
Mint mondta, a táblabíróság elfogadta, hogy csatoljanak az iratcsomóhoz egy szakértői véleményezést, és arra is rábólintott, hogy bizonyítékként beemeljék a brassói táblabíróság és a sepsiszentgyörgyi törvényszék korábbi, egy 2006-os polgári perben hozott jogerős döntéseit, amelyek kimondják, hogy az iskolaépület a református egyházat illeti, és a per három vádlottja által alkotott bizottság volt illetékes dönteni a visszaszolgáltatásáról.
A ploieşti-i táblabíróság ugyanakkor visszautasította a védőügyvédek újabb tanúk meghallgatására vonatkozó kérelmét. Markó Attila beszámolója szerint sokat nyomott a latban az ügyészség véleménye, a vádhatóság képviselői pedig úgy vélték, újabb tanúvallomásokra nincs szükség, ezek nem tudnak újat hozzátenni az ügyirathoz. „Ezt mi is így látjuk, hiszen a perirat annyira tele van mindenféle bizonyítékkal, hogy abban a vak is meglátja az igazságot. Mi csak különböző módokon rá akarunk erősíteni erre a különben is nyilvánvaló igazságra” – szögezte le Markó Attila. Elmondta továbbá, kérték, hogy a bírósági végzésben állapítsák meg az egyik vádlott, Marosán Tamás ügyének elévülését, erre valószínű a következő időszakban sort fognak keríteni.
Mint ismeretes, Markó Attila és Silviu Clim ügye nem évül el, mivel ők köztisztviselőként vettek részt a visszaszolgáltató bizottság munkájában, ám Marosán civilként az egyházat képviselte. Markó Attila szerint nem kizárt, hogy a következő, október 21-ei tárgyalási fordulón jogerős ítélet születik, de tovább is húzódhat a per lezárása.
Mint ismeretes, a buzăui bíróság büntetőperben alapfokon három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Marosán Tamást és Markó Attilát, Silviu Climet pedig három év felfüggesztett börtönre. A törvényszék megállapította, a bizottság jogtalanul szolgáltatta vissza a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületét az Erdélyi Református Egyházkerületnek, mert az ingatlan közadakozásból épült, ezért elrendelte, hogy a telekkönyvből töröljék az egyház tulajdonjogát, és a református egyházat az államnak okozott 1,13 millió lejes kár megtérítésére kötelezte.
 

Hirdetés