Távozik Skócia függetlenségpárti miniszterelnöke

A skótok leszavazták a függetlenséget, ezért lemondott az ezt sürgető Alex Salmond. De szerinte is Skócia mindenképp nyer.
Hirdetés

Lemondott Skócia miniszerelnöke, Alex Salmond, miután a szavazók csütörtökön elutasították Skócia függetlenedését Nagy-Britanniától. A Skót Nemzeti Párt vezetője szerint a most kialakult helyzetben új vezetésre van szüksége Skóciának.

Lemondási nyilatkozatában elmondta: nagyon büszke a kampányra és arra az 1,6 millió emberre, aki igennel szavazott a függetlenségre. Salmond büszke arra is, hogy a népszavazáson a részvételi arány 85 százalékos volt, és a skótok részt vettek ebben a nagy alkotmányos vitában. A szavazás eredménye új lehetőségeket is jelent Skóciának Nagy Britanniával való viszonyában – véli a miniszterelnök.
 
Salmond számára most az a legfontosabb döntés, hogy ebben az új helyzetben ki tudja vezetni és előrébb vinni ezt az izgalmas, lehetőségekkel teli politikai folyamatot. Bízik benne, hogy pártja és az ország támogatni fogja az új vezetést, de az általa elnökölt Skót Nemzeti Párt novemberi kongresszusán nem kíván újra indulni a pártelnöki tisztségért. 
 
A kongresszus után pedig miniszterelnöki tisztségéről is lemond, hogy az új pártelnöknek lehetősége legyen azt a tisztséget is betölteni a szükséges parlamenti eljárásokat követően. Azután csak egyszerű tagja kíván lenni a skót parlamentnek.
 
Szerinte az elvesztett népszavazás ellenére az a legfontosabb, hogy Skócia valójában az igazi győztese maradjon a megkezdett folyamatoknak. Salmond 2007 májusa óta töltötte be a miniszterelnöki pozíciót Skóciában.

Hirdetés