Román atyák az RMDSZ autonómiatervezetéről

Az RMDSZ tegnap bemutatta friss, ropogós autonómiatervezetét. A skót pánikból ébredő román politikum természetesen reagált.
Hirdetés

Mert Skócia ugyan precedenst teremthetett volna, viszont messze van. A mi erdélyi kopónk viszont itt harapdálja a sarkunk, fene a jó dolgát. Na nézzük.

Dorin Florea (a PDL országos alelnöke, Marosvásárhely polgármestere): „Kifelejtették a tervezetükből a gyűlöletkeltés és a bizalmatlansági légkör fenntartásának fejezetét. Az RMDSZ nem a magyarokért politizál, kizárólag vezérei érdekeit követi.” És ha már magához ragadta a mikrofont, az ősi panelt se hagyta ki: „Provokálnak és sértegetik a románokat.”

Mircea Geoană (szenátor, PSD) szokása szerint, tele ortodox malaszttal: „Felhívást intézek az RMDSZ vezetőihez: ne engedjenek a kísértésnek. Ne használjanak fel egy bonyolult nemzetközi kontextust átgondolatlan, irrealista és elfogadhatatlan célok terjesztésére. Az RMDSZ elszigetelődést kockáztat a hazai és nemzetközi politikai színtereken ahelyett, hogy Románia egyik fontos partnere maradjon az európai típusú demokratizálódás útján. Ha kinyitjuk Pandóra szelencéjét, a következmények beláthatatlanok lehetnek. ” A szenátor úr mindenesetre művelt.

A tehénlepénynyi fantáziával se rendelkező Horia Grama (PSD, Kovászna megyei elnök) bréking nyúzként jelentette be: „Az RMDSZ tervezete alkotmányba ütköző. Az Alkotmány világosan kimondja, Románia egységes nemzetállam.” Fúúúú! Aztán jósolt is egyet: „Nem tartom lehetségesnek, hogy egy ilyen tervezet átmenjen a parlamenten.”

Marius Popică (prefektus, Kovászna megye) azt mondja, Géza, kék az ég. „Nem kívánom kommentálni a tervezetet. A jelenlegi törvényekhez tartom magam. Az én feladatom, hogy a törvények betartása felett őrködjek. A kommentálás a politikusok dolga.”

Hirdetés

A legszebbet hagytuk a végére. Marius Obreja (szenátor, Kovászna megyei elnök, PNL) igazi mélyszántással fejtette ki véleményét. Hogyaszongya:

„Mennyetek má’ innen, fiúk!”

Milyen jól mondta a Popică prefektus úr. A kommentálás bizony a politikusok dolga!

 

Hirdetés