Be akarnak kavarni a könnyített honosításnak?

Rászállt az ukrán maffia a könnyített honosításra, és tízezres nagyságrendben „szállítja” az új állampolgárokat – írja az Index. Külföldi szolgálatok dezinformációjáról van szó – mondják az illetékesek.
Hirdetés

 

A magyar kormány által az egyik legsikeresebbnek tartott megvalósításnak, a könnyített honosításnak ment neki az Index: a portál szerint elképesztő maffia épült a kettős állampolgárságra, óvatos becslések szerint is tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek. Több ukrán banda és magyar ügyvédi iroda is ráállt a hatalmas bizniszre

A portál általa az állampolgársági ügyintézésre szakosodott bandatagokat szólaltat meg, valamint orosz internetes honlapokat is bemutat, ezzel próbálja bizonyítani az állítólagos hatalmas csalássorozatot.

Az írás miatt az MSZP Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes menesztését követeli, a Demokratikus Koalíció szerint pedig a parlament honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottságainak együttes ülésen kellene foglalkoznia azzal, hogyan ellenőrzik a magyar állampolgárság megszerzését.

A nemzetpolitikai illetékesek kemény hangvételben reagáltak, a reakciók közös pontja az, hogy a híresztelés mögött

 

ellenérdekelt külföldi titkosszolgálatok állhatnak.
 

A nemzetpolitikai államtitkárság megdöbbenését fejezte ki a cikkel kapcsolatban, amely szerinte „az egyéni tapasztalatok általánosítása és a gyakran alapot nélkülöző nagyságrendek valóságként történő bemutatásával kívánja” az egyszerűsített honosítást lejáratni. Wetzel Tamás nemzetpolitikai helyettes államtitkár azt közölte: az államtitkárság jogi lépéseket kezdeményez a közzétevő médiummal szemben.

„Az államtitkárság eddig sem titkolta, hogy az egyszerűsített honosítással összefüggésben tapasztalhatóak visszaélések, de az érintett szervek azok megelőzése és felderítése során a lehető legnagyobb körültekintéssel kiválasztott eszközöket alkalmazzák” – áll a közleményben. Ennek eredményeképpen

 

jelentős emelkedés tapasztalható a jogosulatlan kérelmezők elutasításában

 

és a csalárd módon megszerzett állampolgárságok visszavonásának kezdeményezésében. Emellett az eljáró szervek indokolt esetben a nyomozó hatóságok és nemzetbiztonsági szolgálatok felé megkereséssel élnek, amely alapján szintén emelkedés figyelhető meg a megindított eljárások számában – mutatott rá Wetzel Tamás.
Hozzátette: az elmúlt időszakban több intézkedés is született annak érdekében, hogy a visszaélések lehetőségét kizárják. A nyelvtudás ellenőrzése során az ügyintézők a szakmai iránymutatások figyelembevételével a lehető legalaposabban járnak el. Felhívják a figyelmet arra, hogy

Hirdetés

 

az eljárás során több alkalommal is sor kerül a nyelvi készségek vizsgálatára. 

 

Kiemelte, hogy több olyan visszajelzés is érkezett a magyar közigazgatás szervei felé, hogy az egyszerűsített honosítás intézményének megkérdőjelezését külföldi titkosszolgálatok vagy politikai erők generálták, annak érdekében, hogy esetenként elijesszék a jogszerű kérelmezőket az magyar állampolgárság megszerzésétől, vagy politikai tőkét kovácsoljanak a valótlan tények állításából.

Semjén Zsolt is azt mondta: a honosítás a legszigorúbb államigazgatási ellenőrzés mellett és szükség esetén

 

rendőrségi és titkosszolgálati kontrollal történik.

 

Leszögezte: amikor a honosítási eljárással kapcsolatban visszaélés vagy visszaélési kísérlet történt, akkor az elkövetőket letartoztatták, mint az a nyilvánosság előtt is ismert.
Akinek visszaélésről van tudomása, annak feljelentési kötelezettsége is van – jelentette ki Semjén Zsolt.
Rámutatott: több esetben nyilvánvaló volt, hogy az ilyen provokációk és híresztelések mögött ellenérdekű titkosszolgálatok álltak, akik el akarták bizonytalanítani a külhoni magyarokat az állampolgárság felvételében.
Semjén Zsolt felhívta a figyelmet arra: a külföldi titkosszolgálatokkal való együttműködés hazaárulás.

Kép: vhegy.com
 

 

Hirdetés