Ponta szerint 2018-ra meglesz a nagy infrastrukturális egyesülés

Mert az ígéret szép szó, de az államfőválasztási kampány még szebb.
Hirdetés

Victor Ponta miniszterelnök szerint 2018-ra, Románia és Erdély egyesülésének a százéves évfordulójára immár „infrastruktúrában is együvé fognak tartozni” Románia történelmi nagyrégiói.
A miniszterelnök pénteken Kolozsváron nyilatkozott erről azt követően, hogy látogatást tett az észak-erdélyi autópálya Gyalu-Magyarnádas szakaszának az építőtelepén. A 2016 tavaszára megépítendő 8,7 kilométeres szakasz azt teszi majd lehetővé, hogy a Szatmárnémeti-Kolozsvár országútról is fel lehessen jutni az autópályára.
 Victor Ponta szerint a történelmi régiókat a Kárpátokon átvezető Brassó-Comarnic, Nagyszeben-Pitesti autópálya-szakasz, és a Marosvásárhely-Jászvásár autópálya megépítésével lehet összekapcsolni. Kijelentette, ennek tíz, húsz vagy akár harminc éve meg kellett volna történnie.
 „Az a fontos, hogy 2018-ra, amikor az egyesülés százéves évfordulóját ünnepeljük, az infrastruktúrában is együvé tartozhassunk” – mondta. Ponta szerint az évfordulóra a romániai régiók közül Erdélynek lesz a legkiterjedtebb autópálya-hálózata.
Amint felvázolta, az Ártánd-Bors határátkelőt Brassóval összekötő észak-erdélyi autópályának (melyből csak a Kolozsvárt elkerülő 52 kilométeres Gyalu-Aranyosgyéres szakasz épült eddig meg) csak az Aranyosgyéres-Marosvásárhely-szakaszán használhatnak fel EU-s forrásokat. A pálya Gyalutól nyugatra eső szakaszait saját forrásokból kell megépíteni.
Ioan Rus közlekedési miniszter hozzátette, az elkövetkező két hétben hirdetik ki a nyertest a Bechtel társaság által félbehagyott Bors-Berettyószéplak szakasz befejezésére kiírt pályázaton. Reményét fejezte ki, hogy az év végéig elkészül a Magyarnádas-Berettyószéplak szakasz megvalósíthatósági tanulmánya, és jövő szeptemberben már ott is elkezdődhet az útépítés.
Victor Ponta hozzátette, az autópálya-építés életeket menthet, „mert túl sokan halnak meg a romániai országutakon”, de ugyanakkor időmegtakarítást jelent az utazóknak, és fejlődési lehetőséget biztosít Erdélynek.

 

Hirdetés