Bréking: tovább haladhat az észak-erdélyi autópálya

Szinte tolongtak a potenciális építők a Marosugra–Aranyosgyéres szakasz megépítésére. Győztesek már vannak. Óvások valószínűleg lesznek. De legalább újabb 37,2 kilométer megépítésében reménykedhetünk. Aztán az is lehet, hogy ki tudja?
Hirdetés

Kihirdette a győzteseket az észak-erdélyi autópálya Marosugrától Aranyosgyéresig tartó szakaszának megépítésére az országos útügyi hatóság (CNADNR). A fellebbezésre 60 nap áll rendelkezésre, utána pedig kezdődhetnek a munkálatok. A Brassó–Marosvásárhely–Kolozsvár–Nagyvárad autópálya 37,2 kilométeres részét három szakaszra osztották, így írt ki versenytárgyalást a CNADNR, amelynek a győzteseit kihirdették. A törvény értelmében a következő 60 napban lehet fellebbezni, majd utána – esetleges óvások esetén azok elbírálását követően – foghatnak neki a győztesek a munkálatoknak.
Az első, Marosugra és Radnót közötti 3,6 kilométeres szakasz megépítésére 12 ajánlat érkezett. A pénzügyi szempontból legjobb ajánlatot a Geiger Transilvania Kft. és a Wilhelm Geiger GmbH & Co. KG közötti társulás nyújtotta be, 55,8 millió lej értékben (második helyezett a Tel Drum 60,5 millió lejjel, harmadik Gyergyószentmiklósi Út- és Hídépítő Vállalat 61,4 millió lejjel).
A második, Radnót és Maroskece közötti 17,9 kilométeres szakaszra 10 ajánlat érkezett, az anyagilag legjobb ajánlatot a Strabag Kft. és a Straco Grup Kft. közötti társulás tette, 397,71 millió lejjel (a második legolcsóbb a Gyergyószentmiklósi Út- és Hídépítő Vállalat 398,08 millió lejes, a harmadik pedig az Astaldi és a Max Boegl közötti társulás 437,6 millió lejes ajánlata).
A harmadik, Maroskece és Aranyosgyéres közötti 15,7 kilométeres szakaszt tizenegyen akarták megépíteni, a legkisebb anyagi ráfordítással járó ajánlatot a Straco Grup Kft, Specialist Consulting Kft. és Total Road Kft. társulása nyújtotta be 279,74 millió lejjel (második a Strabag 298,5 millió lejjel, harmadik a Gyergyószentmiklósi Út- és Hídépítő Vállalat 315, 38 millió lejjel). A tervezést négy hónap alatt, a kivitelezést tizenkét hónap alatt kell elvégezni, ehhez 48 hónapos garanciaidő tartozik.
 

Hirdetés