Kánikulák és árvizek jönnek a kemény telek helyett

Románia sem marad ki a globális felmelegedésből, még ha néha így is érezzük. Már megváltozott az éghajlatunk.
Hirdetés

A meteorológusok szerint lejárt a nagy, nehéz telek ideje Romániában – írja a maszol.ro az rtv.net-re hivatkozva. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakértői szerint a globális felmelegedés kihat az ország mérsékelt-kontinentális éghajlatára is: a nyarak egyre melegebbek lesznek, egyre gyakoribbak, intenzívebbek és hosszabbak lesznek a forró és száraz időszakok, amelyek heves, viharos időszakokkal váltakoznak. 
 
A hirtelen lezúdoló nagy mennyiségű csapadék pedig még gyakrabban okoz majd árvizet az ország minden területén úgy, hogy nem is nagyon lehet majd előrejelezni – vélik a meteorológusok. Az OMSZ klimatológiai részlegének vezetője szerint a településeknek fel kell erre készülniük, ahogy arra is, hogy a lakosság jelentős csoportjai – idősek, krónikus betegek – érzékenyebben reagálnak az éghajlati és időjárási változásokra.
 
Bár az idei nyár megkímélt a hosszas kánikulától, Roxana Bojariu arra is figyelmeztetett, hogy Románia mezőgazdasága nagyban függ az esőtől, amely egyre ritkul majd, ezért már most modernizálni kellene az öntözőrendszereket. A szakértő hiányolja azokat a tanulmányokat, amelyek alapján felkészíthető lenne az ország lakossága és gazdasága az alkalmazkodásra a megváltozott és folyamatosan változó éghajlathoz.
 
A telek enyhék lesznek, általában 0 Celsius-fok körüli átlaghőmérsékletekkel, egyre ritkábban fordulnak majd elő a negatív hőmérsékleti értékek. A klímaváltozást mérő és előrejelző adatok alapján a hóréteg vastagsága évről évre csökken, a zúzmarás, jeges, ónos esős jelenségek száma viszont megnövekedett. 
 
Most ősszel az OMSZ szerint a sokéves átlaghoz hasonló hőmérsékleti értékek lesznek Erdély legnagyobb részén, ám míg a hegyvidéken novemberre jelentős mértékben lehűl a levegő (0-5 Celsius-fok közé), a Bánságban és Partiumban 3 és 7 fok közötti hőmérsékleti értékeket mérnek majd. 

Hirdetés