A hónap közepétől kézbesítik az egészségügyi kártyákat

Szeptember második felétől tessék a postást lesni. Kártyát hoz, amit nem a bankautomatában, hanem az orvosnál kell használni.
Hirdetés

Szeptember 18-án kezdődik az elektronikus egészségügyi kártyák kiosztása, az állami egészségbiztosítással rendelkezőknek a posta kézbesíti majd a dokumentumot – erről pénteken írtak alá megállapodást az érintett felek Victor Ponta miniszterelnök jelenlétében.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) és a Román Posta között megkötött 8,5 millió eurós szerződés négy évre szól, de a 13,6 millió egészségügyi kártya több mint 90 százalékát a tervek szerint október végéig eljuttatják a címzetteknek.

A kormányfő szerint az új rendszer visszaszorítja majd a korrupciót, hiszen nem lehet majd fiktív egészségügyi szolgáltatásokat elszámolni az állami egészségbiztosítónál.
 Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter beszámolt arról, hogy az eddig elkészült 9,5 millió kártya kinyomtatása 28 millió euróba került.

Az egészségügyi kártya egy a bankkártyákéval megegyező méretű és külalakú, mikrocsipet tartalmazó dokumentum, amelyen digitális formában tartalmazza a biztosított személyi azonosító adatait, és – bizonyos feltételek mellett – lehetővé teszi a hozzáférést az illető kórlapjához, a számára korábban felírt gyógyszereinek listájához az őt kezelő orvosok számára.

Hirdetés

A sajtó a napokban arról cikkezett, hogy a – Cseke Attila, korábbi egészségügyi miniszter által 2011-ben kezdeményezett – rendszer működőképessé tételét az is hátráltatja, hogy a háziorvosok még nem szerezték be a szükséges kártyaolvasókat. A kormány szerint azonban néhány hónapon belül a biztosítottak egészségügyi már kártyáik segítségével vehetik majd igénybe az ingyenes háziorvosi, vagy kórházi szolgáltatásokat.

 

Hirdetés