Újabb túsz lefejezéséről közöltek videót

Beváltotta fenyegetését az iszlám állam nevű fanatikus terrorszervezet: még egy amerikai túszt kivégeztek, brutális kegyetlenséggel.
Hirdetés

Újabb amerikai túsz lefejezéséről tett közzé videót kedden az Iszlám Állam (IÁ) az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ szerint. A felvétel feltehetően a 31 éves Steven Joel Sotloff szabadúszó újságíró kivégzését mutatja be.

A Fehér Ház közölte, hogy vizsgálják a videó hitelességét. Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője borzalmasnak nevezte a hírt Sotloff lefejezéséről. Azt mondta, ha a hír megerősítést nyer, akkor az Egyesült Államok az amerikai újságíró kivégzését terrorcselekménynek fogja tekinteni.

A szélsőséges szunnita csoport augusztusban James Foley amerikai újságíró lefejezéséről készült felvételt töltött fel a világhálóra. Az IÁ már akkor Sotloff megölésével fenyegetőzött arra az esetre, ha Washington nem szünteti be az IÁ észak-iraki állásai ellen augusztusban indított támadásokat.

A Második üzenet Amerikának címet viselő videón a 31 éves Sotloff narancssárga öltözékben, térden állva volt látható egy álarcos, késsel felfegyverzett, fekete ruhát viselő férfi oldalán, aki magát Foley gyilkosaként azonosította. Sotloffot 2013 augusztusában rabolták el Szíriában, a török határ közelében. A szabadúszó újságíró anyja múlt szerdán az IÁ vezérétől, Abu Bakr al-Bagdaditól kérte fiának szabadon bocsátását.

David Cameron brit kormányfő kedden „visszataszítónak és aljasnak” nevezte az amerikai újságíró kivégzését mutató felvételt, amelyen az IÁ tagja Sotloff lefejezése után azzal fenyegetőzött, hogy

következő áldozata egy brit állampolgár,  David Cawthorne Haines lesz,

aki az elmúlt év során különböző segélyszervezeteknél dolgozott a térségben. A férfit, aki korábban a brit fegyveres erőknél szolgált, 2013-ban rabolták el Szíriában.

François Hollande francia elnök elítélte és borzalmasnak minősítette bűncselekményt, és rámutatott, hogy a két amerikai újságíró meggyilkolása rávilágított az IÁ aljas természetére.

A videó megjelenését követően az amerikai kongresszus több tagja határozott fellépést sürgetett az elnöktől. Ed Royce, a képviselőház külügyi bizottságának republikánus elnöke egy széles körű koalíció létrehozását szorgalmazta, amely mind Irakban, mind Szíriában felvenné a harcot IÁ fegyvereseivel. Lindsey Graham republikánus szenátor közleményben sürgette, hogy az amerikai légierő mindkét országban agresszíven támogassa a megbízható partnerek szárazföldi erőit. Bill Nelson demokrata szenátor követelte az IÁ elleni haladéktalan cselekvést és hangsúlyozta, hogy csak Amerika képes létrehozni az IÁ elleni szövetséget.

Barack Obama elnök pénteki ajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, korai még arról nyilatkoznia, hogy milyen lépésekre készül az Egyesült Államok az IÁ ellen Szíriában, és kijelentette ezzel kapcsolatban, hogy „még nincs stratégiánk”. Elmondta ugyanakkor, hogy hogy lehetséges lépések széles skálájának kidolgozására utasította a Pentagont és bejelentette, hogy egy IÁ-ellenes regionális koalíció összekovácsolása érdekében a térségbe küldi John Kerry külügyminisztert.

A Fox News híroldala a Pentagon egy volt illetékesének nyilatkozatára hivatkozva azt közölte, hogy Barack Obamát az elnöknek szánt napi hírszerzési jelentésekben már  

legkevesebb egy évvel azelőtt elkezdték rendszeresen figyelmeztetni az IÁ veszélyességére,

hogy a csoport a nyáron nagy kiterjedésű területeket foglalt el Irakban. A tévécsatorna forrása szerint az elnök 2012-ben is elsőrangú hírszerzési információkkal rendelkezett Szíriáról, amikor kijelentette, hogy az Aszad-rezsim tiltott határvonalat lép át, ha vegyi fegyvert vet be.

Hirdetés

A védelmi minisztérium volt tisztségviselője szerint az amerikai haderő akkor kész volt rá, hogy mintegy  200 szíriai célpontra csapást mérjen, de a Fehér Házból nem jött parancs. A Fox névtelen forrása szerint az elnöki hivatal azzal kapcsolatban is egyre halogatta a döntést, hogy az amerikai kommandósok lecsapjanak-e Foley elrablóira. A londoni The Sunday Times értesülései szerint a Fehér Ház mintegy 30 napig tétovázott, mind további hírszerzési információkat sürgetve.

Barack Obama amerikai elnök egyébként kedden újabb mintegy

350 katonát vezényelt Bagdadba,

az Egyesült Államok ottani nagykövetsége védelmének megerősítésére. Az elnök ezzel a külügyminisztérium egy korábbi kérésének tett eleget, a Pentagon jóváhagyásával. A Fehér Ház közleménye szerint miközben több Irakba küldött katona elhagyja Irakot, az iraki fővárosban működő diplomáciai létesítmények erőteljesebb és fenntartható védelmet kapnak.  Az erősítésnek a kommüniké értelmében nem lesz harci szerepe.

John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivőjének bejelentése szerint ezzel több mint 1000 főre emelkedett az Irakban szolgálatot teljesítő amerikai katonák száma, akik mintegy 820-at a diplomáciai misszió biztonságának megerősítésére küldtek Bagdadba.

A Fehér Ház azt is közölte, hogy az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű szunnita radikális szervezet elleni „erősebb regionális partnerség kiépítése érdekében” Obama hamarosan a térségbe küldi John Kerry külügyminisztert és Lisa Monaco terrorelhárítási elnöki tanácsadót. A kommüniké rámutatott, hogy az elnök a NATO-csúcson is konzultációkat folytat majd a szövetségesekkel az terrorista erővel szembeni fellépésről és egy átfogó stratégiáról.

Az Egyesült Államok fegyveres erőnek Központi Parancsnoksága (CENTCOM) kedd este közölte, hogy egy amerikai légicsapás az IÁ 16 páncélozott járművét semmisítette meg vagy rongálta meg a moszuli gát közelében. A hétfői akcióban vadászgépek és csatarepülőgépek vettek részt.

A CENTCOM szerint augusztus eleje óta immár 124 légicsapást mértek az IÁ célpontjaira.
Bagdad nemzetközi zónájában kedden iraki katonák hozzátartozói rohamozták meg a parlamentet, és azt követelték, hogy kapjanak hivatalos tájékoztatást a Tikrit közelében az IÁ fegyveresei által elkövetet mészárlás áldozatairól. Az IÁ azt állította, hogy az iraki fegyveres erők 1700 katonáját gyilkolta le akkor.

 

Hirdetés