Egy napos abortusz-stop Udvarhelyen

Szent Mónika napján világszerte sokan imádkoznak a meg nem született gyermekekért, Udvarhelyen pedig egész nap nem végeznek abortuszt.
Hirdetés

Az egyház az anyaság, a család és az önfeláldozás megtestesítőjeként tiszteli Szent Ágoston édesanyját, Mónikát. Augusztus 27-i emléknapja alkalmából az udvarhelyi Szent Mónika-közösség tagjainak kérésére a helyi kórházban egész nap nem végeznek abortuszt.

A közösség tagjai bíznak abban, hogy a több száz ima, melyet ezen a napon mondanak, életeket ment, bár nincs arra garancia, hogy azok a magzatok, akik egy nappal tovább élhetnek, végül megmenekülnek.
 
Szabó Sándor szülész-nőgyógyász főorvos a Székelyhonnak elmondta: Székelyudvarhelyen az első félévben a terhességek húsz százalékát megszakították. Javulóban a helyzet, hiszen például a 90-es években száz szülésre kétszáz abortusz jutott Udvarhelyszék anyavárosában.
 
A román abortusztörvény egyébként liberális: ha az anya betöltötte a 18 évet és a a magzat nem nagyobb három hónaposnál, akkor kérvényezhető az abortusz. Szülői beleegyezés 16 év alatti leányoknál szükséges.
 
Az udvarhelyi Szent Mónika-közösség nemcsak ezen a napon aktív, az év többi napján is a magzatvédelem és a bajban lévő édesanyák lelki segítségnyújtása iránt kötelezték el magukat.

Hirdetés