Kelemennel rakatna Brătianu-szobrot Nagykárolyba a nacionalista exminiszter

Merthogy a helyi közgyűlés olyan személyről akar szobrot állítani, akinek köze is van a városhoz.
Hirdetés

Kelemen Hunor művelődési miniszteren verné el a port Răzvan Theodorescu történész, akadémikus, volt művelődési miniszter és tévéelnök azért, mert az RMDSZ-es többségű nagykárolyi városi közgyűlés elvetette azt a román politikusok által felvetett javaslatot, hogy a városban állítsanak szobrot Ion I. C. Brătianu 20. század elején élt bukaresti politikusnak, volt miniszterelnöknek.

Theodorescu levélben fordult a jelenlegi művelődési miniszterhez, amelyben „meggondolatlannak” minősítette a nagykárolyi közgyűlés döntését, különösen annak fényében, hogy a művelődési tárcát az RMDSZ irányítja.

Theodorescu nem riad vissza a nagy szavaktól sem: szerinte a nagykárolyi döntés „súlyos sértés” Romániával szemben.

A nagykárolyi városi közgyűlés júliusban utasította el a Brătianu-szobor felállítására vonatkozó nemzeti liberális párti javaslatot. Helyette Szent Flórián szobra áll majd a városban. A Brătianu-szobor mellett érvelő liberálisok az RMDSZ szemére vetetették, hogy nem tisztelik a románokat, Csizmadia Zsolt önkormányzati képviselő azonban kifejtette: ez nem igaz, és arra kérte tanácsos kollégáit, hogy próbáljanak olyan román személyiségeknek emléket állítani, aki kötődnek a városhoz.

Ion I. C. Brătianu arról nevezetes, hogy ő vezette a román küldöttséget az első világháború utáni Párizs környéki béketárgyalásokon, és többek között ő a felelős azért, hogy a győztes hatalmak támogatták Románia Magyarországgal szembeni területi követeléseit, Erdély és a Partium elszakítását.

Răzvan Theodorescu 2000 és 2004 között volt művelődési miniszter a ma is kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben. Akkoriban többek között azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy ellenezte a nagyváradi római katolikus püspöki palota és a gyulafehérvári Batthyáneum visszaszolgáltatását jogos tulajdonosának, és a Kolozsvár főterét elcsúfító gödrök betömését sem támogatta, mondván, folytatni kell az ott zajló „ásatásokat.”

1990 februárjában kinevezték a Román Televízió élére, tévéelnöki minőségében többek között azzal vált hírhedtté, hogy a nemzetiségi műsorok megszüntetését szorgalmazta.

Hirdetés